Algemeen,  Tips

5 tips voor kerst met Crohn

Yessss, Sinterklaas is weer lekker terug naar Spanje en dus is het hoogtijd voor kerst. Ik moet eerlijk bekennen dat ik al vanaf november kerstmuziek luister en dat mijn kerstboom ook al ruim twee weken staat, want voor mij kan kerst niet vroeg genoeg beginnen. Het is mijn favoriete tijd van het jaar, vol met gezelligheid en vreet- en drankfestijnen. Dit wordt mijn eerste vegetarische kerst, dus ik ben heel benieuwd hoe dat me gaat bevallen. Daarnaast kan al dat vreten en drinken invloed hebben op je Crohn en dus heb ik voor mezelf, maar ook voor mijn mede Crohnies een paar handige tips opgeschreven.

1. Rustaaaagh 
Als ik teveel heb gegeten, voel ik dat aan mijn buik. Naast een vol gevoel en de ‘pijn’ die daarbij hoort, voel ik ook dat mijn Crohn me op mijn donder geeft. Tijdens kerst is overeating nogal een algemeen geaccepteerde gewoonte, maar voor Crohnpatiënten niet de beste manier om je kerst pijnloos door te komen. Probeer daarom kleinere porties te eten als je bijvoorbeeld meerdere gangen hebt. Waarschijnlijk zijn je darmen, en dus uiteindelijk jij, daar door beter af. Als je gaat gourmetten is het wellicht handig om je van te voren niet vol te stouwen met brood. Dat is tenminste bij mij altijd de reden dat ik aan het eind van de avond uit elkaar klap.

2. Kalm aan met gefrituurd en vet voedsel
Het lijkt een open deur, omdat gefrituurd en vettig voedsel nooit echt goed voor je is. Maar omdat kerst voor velen voornamelijk uit vet voedsel bestaat, is het goed om voor bijvoorbeeld een magere variant te gaan.
Zo kan je eventuele klachten voorkomen en ben je ook nog eens een stukkie gezonder bezig 😉

3. Bietje minder drinken mag
Ai ai ai, dit is misschien wel de lastigste. Die heerlijke kerstdiners gaan waarschijnlijk voor velen gepaard met liters drank. Niet heel gek ook, hoort erbij. Nu is dat met Crohn echter niet zo’n heel strak plan. Het is op zich al een overwinning als je alcohol goed kan verdragen wanneer je Crohn hebt (yay for me), maar te veel brengt je lichaam nou eenmaal uit balans. Dat weten we allemaal. Laat staan een lichaam dat tegen Crohn aan het vechten is. Wil je dus ook genieten van de tweede kerstdag? Of van je vrije week? Doe dan een klein beetje easy met die cocktails, zeker als je darmen sowieso niet zo blij zijn met alcohol.

4. Ken je limieten, maar vergeet niet te genieten
Als je zoals ik nog niet zo heel lang Crohn hebt, ben je misschien nog een beetje aan het ontdekken waar je limieten liggen. Dan is het ook lastig om in te schatten hoe je kerst gaat verlopen en wat je het beste wel en niet kan doen. Probeer toch goed naar je lijf te luisteren en te begrijpen wanneer je lichaam zegt dat het genoeg is. Laat je daardoor niet uit het veld slaan en geniet wel van je kerst! Een kerst met Crohn kan net zo leuk zijn als ieder zijn of haar kerst, alleen moet je hier en daar misschien wat meer opletten.

5. Rust uit
Ook al ben je dan vrij van school of werk, drukke sociale gelegenheden kunnen een aanslag zijn op je lijf. Omdat Oud en Nieuw alweer voor de deur staat na tweede kerstdag en je daar waarschijnlijk ook een goed feestje wil hebben, is het belangrijk dat je lekker uitrust. En gun jezelf die rust! Plan niet je hele vakantie vol, ga gewoon even een dag of anderhalf lekker op de bank liggen in je kerstpakkie met je kerstsloffen (of heb ik die alleen?). Pak er een kopje thee bij, lees een boek of kijk een serie. Kortom: ff chillen.

Geef een reactie