Sport

7 x waarom ik van hardlopen hou

Dat ik sporten fijn vind, is inmiddels wel bekend. Voor sommige mensen is sporten meer moeten dan mogen. Dat was bij mij in het begin ook echt het geval, het duurde bij mij heel lang voordat ik echt van hardlopen ging houden. Inmiddels is dat wel anders: het is voor mij meer dan alleen bewegen. In deze blog vertel ik meer over waarom ik zo van hardlopen ben gaan houden.

1. Tijd voor mezelf
Na een dag werken of voor of na een druk weekend, vind ik niets lekkerder dan een rondje lopen om even tijd voor mezelf te nemen. Natuurlijk ben ik ook graag thuis bij mijn vriend en mijn twee katten, maar even alleen zijn is soms ook wel eens lekker. En alleen rennen vind ik heerlijk! Ik heb dan alle tijd om mijn gedachten de vrije loop te laten, om alles op een rijtje proberen te zetten of om juist gewoon helemaal niets te denken en gewoon te rennen. Stap voor stap. Ontspannen. Het werkt voor mij heel goed en therapeutisch om de chaos in mijn hoofd om te zetten naar energie in mijn benen. Of het nu een kort rondje of wat langer is, de stress van de dag (of van de langer termijn) kan ik tijdens een run even links laten liggen.

2. Op avontuur
We wonen nog niet zo lang in Den Bosch, dus hardlopen is voor mij echt een perfecte manier om de stad beter te leren kennen. Ik probeer dan ook zoveel mogelijk te variëren in routes. Nu het wat langer licht blijft is dat ook wat makkelijker. In de donkere winterdagen blijf ik graag wat dichterbij huis en loop ik eigenlijk alleen routes die ik ken. Alleen lopen kan in de winter namelijk dan best wel weer spannend zijn ?. Afgelopen maandag fietste ik bijvoorbeeld naar de Bossche Broek om al rennend het gebied een klein beetje te verkennen en dat beviel me meer dan prima. De Moerputten staat ook nog op mijn lijstje. En waarschijnlijk zijn er nog veel meer leuke routes te ontdekken.

3. Uitdaging
Hardlopen is uitdagend en dat maakt het interessant. Voor ieder lichaam is het uitdagend, maar ik vind het vooral interessant om te kijken want mijn lichaam als crohnpatient allemaal aankan. Want hoe hard ik soms ook baal van een chronisch ziek lichaam, met hardlopen heeft mijn lichaam me op crohngebied nog nooit in de steek gelaten. Het beweegt, het rent, het hersteld. Ik ben benieuwd hoever ik nog kan komen.

4. Progressie
In de afgelopen paar maanden is mijn conditie aanzienlijk verbeterd. Ik merk dat voornamelijk doordat ik minder snel buiten adem raak, een stuk sneller kan fietsen en makkelijker de trap op en af loop. Daarnaast zie ik het natuurlijk ook terug in mijn loopprestaties. Ik kan bijvoorbeeld meer kilometers lopen dan vier maanden terug (ok, ik heb die kilometers dan ook te snel opgebouwd ?). Hardlopen is een sport waarbij je – vooral in het begin – vrij snel progressie boekt en dat vind ik er fijn aan.

5. Doelen stellen
Er zijn zoveel toffe hardloopevenementen die ik ooit nog eens wil lopen. Binnen die evenementen zijn er natuurlijk ook weer eindeloos veel verschillende mogelijkheden. Vijf, tien, vijftien kilometer of een halve marathon. Of de afstand der afstanden: een hele marathon. Je kunt eindeloos doelen blijven stellen. En als je die doelen dan vervolgens weet te behalen, weet je waar je het voor doet. Mijn volgende doel is om eind dit jaar een 10 kilometer te lopen met een mooie tijd die bij mijn niveau past.

6. Energiegever
Rennen geeft mij bakken met energie! Dat merk ik heel goed wanneer ik aan het begin van de dag heb gelopen. Daar profiteer ik de hele dag van. Daarnaast kan het ook een goede manier zijn om juist energie kwijt te raken. Win win, toch? ?

7. De beste antidepressiva
Dit is misschien wel de belangrijkste. Hardlopen helpt me. Wanneer je sport komt er endorfine vrij in je hersenen. Een stofje dat gevoel van geluk en euforie veroorzaakt en pijngevoelens vermindert. Als je dit nu leest en denkt: mens waar heb je het over? ? Sommige mensen herkennen dit effect totaal niet. Maar goed. Ik herken dit effect wel en daarom maakt hardlopen mij blij. Mijn psychotherapeut raadde mij aan het dan ook vooral lekker te blijven doen. Iemand kan dus inderdaad verslaafd zijn aan sport door dit stofje. Endorfine is de meest natuurlijke feel good drug die er bestaat.

Geef een reactie