Athene,  Griekenland,  Reizen

Athene: kerstmis op de Acropolis

Terwijl hier iedereen met kerst in de kou zat, zochten wij het zonnetje op in Athene.¬†Op eerste kerstdag vlogen we vanaf Eindhoven richting de Griekse hoofdstad om hier vier dagen te vertoeven. Onze dagbesteding bestond voornamelijk uit wandelen, eten, drinken en spelletjes doen. In dit blogje vertel ik je meer over onze reis en geef ik een aantal tips! ūüôā

Dag 1
We vlogen pas¬†om 15u in de middag. Vliegen naar Athene duurt een uur of drie, dus rond 19u Griekse tijd (da’s een uur later) kwamen we aan op het vliegveld. Daar stond de taxi op ons te wachten om ons naar¬†onze Airbnb te brengen. Na een rit van ongeveer 40 minuten kwamen we aan in het centrum van Athene.¬†Het centrum was blijkbaar afgesloten vanwege kerst, waardoor we vast kwamen te staan in het verkeer. De taxichauffeur nam een omweg en zette ons zo dicht mogelijk bij ons Airbnb af. Na nog geen 3 minuutjes lopen waren we er al, dus helemaal top. We zaten op een fantastische locatie, namelijk midden in de buurt Plaka. Plaka is met afstand mijn favoriete wijk in Athene. De smalle, historische straatjes geven een heerlijk sfeertje. Het is er altijd gezellig druk en bijna overal waar je loopt heb je een prachtig uitzicht op de Acropolis.¬†Hier vind je¬†ons nederige stulpje, echt een aanrader wanneer je met 2-3 personen naar Athene reist. De communicatie verloopt snel en soepel en de eigenaresse is altijd bereid om te helpen en antwoord te geven op welke vraag dan ook. Zo had ze mij eerder die week al een aantal tips gegeven voor leuke restaurantjes, zodat ik voor eerste en tweede kerstdag vast een reservering kon maken.

Die avond aten we bij restaurant Ela√≠a, nog geen 10 minuten lopen bij ons appartement vandaan. We moesten wel een paar trappen op om er te komen, maar alles was versierd met kerstverlichting dus mij hoor je nergens over. Waar ik even geen rekening mee had gehouden bij het maken van de reservering, is dat er nogal vaak live-muziek gespeeld wordt in Griekse restaurants¬†?… Dat mocht de pret echter niet drukken, want het had wel wat. En daarnaast was het eten echt goddelijk. We bestelden allerlei verschillende voorgerechtjes zodat we van alles iets konden proeven. Uiteraard veel te veel, maar goed. ’s Avonds deden we nog een spelletje in onze Airbnb met de Top 2000 op de achtergrond en toen was¬†de eerste dag alweer voorbij.

Als je trouwens binnen 30 dagen via deze link een Airbnb boekt, krijg je 34 euro korting op je eerste reis!

Onderweg naar restaurant Elaía

 

Versierde terrasjes in Plaka

 

Dag 2

Zowel op eerste als op tweede kerstdag zijn bezienswaardigheden als de Acropolis gesloten, dus besloten we gewoon door de stad te gaan wandelen. Via Plaka liepen we naar het Syntagma plein, wat voor het parlementsgebouw ligt. We waren precies op tijd voor de wisseling van de wacht voor het monument van de onbekende soldaat. Zeker de moeite waard om eens te gaan kijken wanneer je dit nog nooit hebt gezien. Het monument wordt 24 uur per dag, zeven dagen per week bewaakt door zogeheten Evzones. Ieder heel uur wordt er gewisseld, maar daar komt een hele choreografie aan te pas. Daarnaast dragen deze Evzones traditionele kleding, wat al enig is om eens te gaan bekijken.

Na de wisseling van de wacht liepen we richting de Nationale tuin van Athene, die naast het parlementsgebouw ligt. Ik was hier nog nooit geweest, maar het is er ontzettend mooi. Zeker in de zomer kan ik me voorstellen dat dit een hele fijne plek is om te zijn. Het had iets sprookjesachtigs. We liepen door de tuinen en kwamen uiteindelijk uit op een pleintje vlak voor het Panathinaiko Stadion, het stadion van de eerste moderne Olympische Spelen in 1896. Het bestaat volledig uit marmer en het is gigantisch. Een heel bijzondere plek om te zijn. De marathon van Athene finisht op deze plek en het lijkt me waanzinnig om hier ooit een keer een loop te finishen. Toch een beetje sacred ground voor mijn gevoel.

Evzones bij het monument van de onbekende soldaat

 

Panathinaiko Stadion

Aangezien¬†de essentie van zo’n weekendje toch wel een klein beetje eten is, gingen we op zoek naar een mooi plekje in de zon voor iets lekkers. Die vonden we niet ver van het stadion vandaan bij Aegli Zappiou, een terras in de Nationale tuin van Athene. Als je hier ooit komt, weet dan dat √©√©n stuk appeltaart genoeg is voor twee personen. Je krijgt namelijk ongeveer een kwart appeltaart.¬†? Na de korte pitstop vervolgde we onze wandeling terug richting Plaka, waar we – gek genoeg – strandde in een wijnbar genaamd Brettos. Een supergezellig, klein tentje waar het wijnaanbod gigantisch is. Je kunt er vast ook cola krijgen, maar waarom zou je? Het interieur van deze bar maakt het alleen al een bezoekje waard.

Na een middagdutje in ons appartementje was het alweer bijna tijd voor, hoe kan het ook anders, avondeten. Maar niet voordat we de meest hysterisch versierde kerststraat ooit hadden bezocht. We hadden dit gezien op Facebook en wilden hier toch wel graag een kijkje nemen. Aanrader? Ja, als je goed tegen extreme drukte kan. Mijn hemel wat een chaos. Ik probeerde mezelf rustig te houden en dat ging me voor een paar minuten goed af. Maar ineens heb ik het dan gehad en moet ik de menigte uit, anders word ik helemaal gek. Maar, ondanks de bizarre, belachelijke drukte, zag het er wel mooi uit.

We aten die avond bij restaurant Kuzina, vlakbij de Acroplis. Wederom een supermooi restaurant met heerlijk eten, dus zet ook deze zeker op je lijstje. Ook hier hebben ze zomers een dakterras met prachtig uitzicht. Na het eten wandelden we terug naar ons appartementje en sloten de dag weer af met een spelletje.

Wijnbar Brettos

 

De hysterisch versierde straat bij Little Kook

Dag 3
Eindelijk tijd om de Acroplis op te gaan. Ik ben er al een paar keer geweest, maar keek er toch weer naar uit. Het is zo’n bijzondere plek en het uitzicht is zo mooi. We hadden online kaartjes gekocht, zodat we niet lang in de rij hoefde te staan. Er zijn heel veel websites die toegangskaartjes verkopen, maar er is maar √©√©n offici√ęle website en dat is die van de overheid. Het was ontzettend druk die dag, maar dat mocht de pret niet drukken. De zon scheen en de temperatuur was heerlijk.

We hebben die dag verder nog wat rondgewandeld door de stad (wat al een activiteit op zich is), dronken een biertje op het terras en gingen voor de laatste keer uiteten. We aten bij 33 All Day, een gezellige plek met vriendelijk personeel. Het eten was niet zo bijzonder, maar het is zeker een leuke plek om een drankje te doen.

Uitzicht halverwege

 

Uitzicht over de stad

 

Acropolis

Dag 4
Onze laatste dag was een beetje een rare. We vlogen pas rond 20u terug naar Nederland, dus moesten onszelf nog een hele dag zien te vermaken. Nu is dat op zich geen probleem, maar echt ver uit de stad ga je niet omdat je op tijd weer richting het vliegveld moet. Normaal gesproken kun je je bagage bij het hotel laten, maar omdat wij een Airbnb hadden kon dat niet. We brachten onze koffers dus naar een bagagestalling, wat overigens helemaal prima geregeld was. Voor 8 euro kun je je bagage in een kluis achterlaten, helemaal achter slot en grendel dus.

Om de tijd te doden besloten we een wijntje te drinken op een van de meest gefotografeerde plekken van Athene: The Plaka Steps. Een trap met aan weerszijde allemaal restaurantjes en barretjes. Een superleuke plek om een drankje te doen of een hapje te eten, zeker de moeite waard om te gaan kijken als je in Athene bent.

Rond 17u zaten we in de taxi richting het vliegveld en was het weer tijd om naar huis te gaan. Helaas, want ik had er nog wel een aantal dagen willen blijven. Het is immers Griekenland en Griekenland is mijn happy place. Athene doet ook veel met me. Ik kom er voor de helft vandaan en al heb ik er nooit gewoond, het voelt alsof ik daar mezelf prima zou kunnen redden. De sfeer, de prachtige historie, de mooie of soms juist foeilelijke gebouwen, de geur van eten, de zachte winters. Het is een bijzondere stad met veel karakter en zeker een aanrader om eens te bezoeken. Ik weet zeker dat ik er in ieder geval nog een keer naar terugkeer.

Tips op een rij
  • Airbnb: Plaka’s HeArt. Een fantastische locatie, een gezellig appartementje en hele fijne service.
  • Restaurant Ela√≠a. Goed eten, aardig personeel, mooie locatie¬†met zomers een dakterras met uitzicht op de Acroplis.
  • Restaurant Kuzina. Goed eten, mooie plek en ook hier in de zomer een dakterras met prachtig uitzicht.
  • Acropolis van Athene, een absolute must-see. Mooie uitzichten en een bijzondere plek.
  • Panathinaiko Stadion
  • Plaka. Alleen rondlopen hier is al leuk, maar je vindt er ook talloze restaurantjes en cafeetjes.
  • Plaka Steps, om een hapje te eten of een drankje.
  • 33 All Day (voor drankjes)

 

4 Comments

Geef een reactie