#6 Blij ei door slim eten!,  Persoonlijk,  Road to self love

#6 Blij ei door slim eten!

Er is ontzettend veel informatie te vinden over goede en slechte voeding. Zoveel zelfs dat ik op een gegeven moment niet meer wist wat ik er allemaal van moest geloven. De basiskennis had ik wel en daar handelde ik ook naar, over het algemeen at ik gewoon gezond. Toch behaalde ik ondanks het gezonde eten en veel bewegen niet mijn doelen en dus ben ik gaan kijken wat ik daar aan kon veranderen. Een tijd geleden gaf sportdiëtiste Eline Oppers van Food Affect een foodworkshop bij Crossfit, waar ik al een aantal nuttige dingen van had opgestoken. Ik wilde alleen nog meer leren en kijken of ik met de juiste hulp wél mijn doelen zou kunnen behalen. En dus besloot ik haar te contacten.

Wat zijn die doelen dan? Nou, luister. Naast dat ik gewoon kilo’s kwijt wil, wil ik sterker en sneller worden én wil ik meer energie. Daarnaast hoop ik – hoewel daar niet direct bewijs voor is – door nog beter met voeding bezig te zijn mijn Crohn ook nog meer de baas te kunnen zijn. Met Eline plande ik een intakegesprek waarin we mijn eet- en sportgedrag bespraken. Wegen hoorde er natuurlijk ook bij en mijn middelomtrek werd ook opgemeten. Op basis van al deze gegevens zou zij een op maat gemaakt voedingsplan maken.

Voedingsplan
Zo’n drie weken geleden ging ik terug om het voedingsplan te bespreken. Er stond precies beschreven wat mijn behoeftes waren op basis van de verzamelde informatie en hoever ik daar nu boven zat. Op zich viel het me alles mee, maar er waren een aantal punten waar ik makkelijk winst op kon behalen. Zo nam ik eigenlijk te weinig eiwitten en teveel koolhydraten. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor de opbouw van spieren, maar ze zijn ook ontstekingsremmend. Daarnaast was mijn calorie-inname ietwat hoog. Kortom: ik at vrij gezond, maar niet ‘slim’. Ik maakte bijvoorbeeld geen onderscheid tussen een trainingsdag en een rustdag. Als ik ’s avonds had getraind at ik ook niets meer omdat ik dat zonde vond van de verbrandde calorieën. Niet zo slim. Eline maakt dit onderscheid wel en kwam met een plan voor zowel een trainingsdag en een rustdag.

In dat plan staat heel duidelijk beschreven wanneer ik wat mag eten. Eline heeft geprobeerd om het zoveel mogelijk op mijn eetgedrag te laten lijken, zodat het niet veel moeite zou kosten. Dat is gelukt, want het kost ook echt nauwelijks moeite om de aanpassingen te verwerken in mijn eetpatroon. De grootste verandering is dat ik kies voor volkoren producten en dat ik na het sporten mijn eiwitten of koolhydraten aanvul. Ik heb een schema waar ik me heel goed aan kan houden en waar ik me goed bij voel. In de kieslijst die erbij komt staat ook heel handig beschreven welke producten uit de supermarkt helemaal dikke prima zijn, welke iets minder en welke eigenlijk niet. Dat betekent niet dat je die producten helemaal niet mag eten, maar gewoon bij uitzondering.

Resultaten
Ik heb vaak geprobeerd af te vallen en meer slim te eten, maar dat had niet heel veel resultaat. Eline overtuigde me vanaf het eerste intakegesprek ervan dat mijn doelstellingen best haalbaar zouden zijn. Ik ben met het plan aan de slag gegaan en heb in de eerste drie weken gekeken of ik ook echt verschil merkte in trainingen of kleding. Hoewel het lastig te bewijzen valt of het alleen door voeding komt, durf ik te zeggen dat ik de afgelopen drie weken toch wel wat verschil merkte. Ik heb meer energie, rennen gaat wat makkelijker en ik voel me ook sterker tijdens Crossfit trainingen. Ook zat mijn favo spijkerbroek wat losser, maar ik nam mezelf voor dat dat vooral kwam omdat ik ‘m al een paar dagen had gedragen.

Gisteren ging ik dus na drie weken weer terug naar Eline om te kijken of ik ook echt resultaat had geboekt. Ik verwachtte er van te voren niet veel van, puur om teleurstelling te voorkomen. Ik had immers al zo vaak geprobeerd af te vallen, waarom zou het dan nu in drie weken tijd wel écht zijn gelukt? Ik had ook net een bord pasta in m’n gezicht geduwd, dus dat zou voor de weegschaal ook niet echt helpen. Toen ik echter op dat vreselijke ding (ik h-a-a-t weegschalen) ging staan was ik blij verrast! Ik woog 2 kilo minder dan drie weken terug! Twee hele kilo’s! Ondanks die pasta! En alsof dat nog niet genoeg was, was mijn middelomtrek ook met 1 centimeter afgenomen. Superblij mee! En best trots! Ik blijf dit voedingsplan dus lekker (makkelijk) volhouden.

Deze overwinning, want dat is het gewoon, heb ik heerlijk gevierd met mijn lieve vriendinnetje Marinka in Berlijn afgelopen Paasweekend. Nu weer back to business! En volkoren crackers 😉

Geef een reactie