Algemeen

Corona en Crohn: extra vatbaar?

Het Coronavirus heeft ons land bereikt. Het moest er toch een keer van komen. Er gaat geen dag voorbij zonder corona-nieuws. Telkens krijgen we te horen dat ouderen en mensen met een zwakker immuunsysteem extra moeten opletten. En laat ik nou tot die tweede groep behoren. Tijd voor een blogje dus. Hoe zit het nou precies?

Griep

Medicatie voor de ziekte van Crohn zijn immunosuppressiva, oftewel: immuunsysteem-onderdrukkende medicijnen. Bij het gebruik van dit soort medicatie ben je vatbaarder voor infecties en herstel je wellicht wat minder snel dan mensen met een goed werkend immuunsysteem. Voorkomen is beter dan genezen is dan dus ongeveer je levensmotto. Zeker in de wintermaanden kan dat een uitdaging zijn. Enkele voorzorgsmaatregelen die je dus sowieso al kunt nemen zijn:

  • regelmatig je handen wassen
  • contact vermijden met mensen die verkouden zijn of griep hebben
COVID-19 virus ?

Maar dan: Corona. Voor het oplopen van het virus hoef je niet extra bang te zijn als chronisch zieke. Maar als je de infectie hebt, is de kans wel groter om ziek te worden. Sommige mensen vragen zich af of ze uit voorzorg dan niet beter met hun medicatie kunnen stoppen. Naast dat dat überhaupt niet zomaar kan, is het volgens hoogleraar klinische virologie Eric van Gorp ook geen goed plan, zegt hij tegen NOS. Het beste is om extra aandacht te besteden aan hygiëne en te zorgen dat je omgeving dat ook doet. Ook hier geldt: vermijdt zieke mensen en zorg goed voor jezelf.

Ik ben niet per se bang, maar ik ben ook niet heel gerust. Het virus verspreidt zich zo snel en zoals je net hebt gelezen heb ik nou eenmaal meer kans om ziek te worden. Ik sluit mezelf heus niet op of ga niet met een mondkapje over straat, maar ik let wel extra op hygiëne en blijf dat ook vooral doen. Verder kunnen we alleen maar hopen dat het heel snel weer voorbij gaat. 🙂

9 Comments

  • Anja

    We hopen met jou mee , dat t snel over zal zijn die virus, en dat we er hopelijk NIET mee te maken krijgen…. let goed op jezelf en sterkte …

  • Monique

    Ik sta voor een dilemma. Ik heb de ziekte van Crohn en ben werkzaam op een basisschool in Noord-Brabant. Een (begrijpelijke) maatregel die genomen wordt in de provincie is jonge kinderen weghouden bij ouderen. Hiertoe wordt een oproep gedaan aan scholen om kinderen op te vangen, zodat ouders die werkzaam zijn in de cruciale sectoren kunnen blijven werken. Ik draag graag mijn steentje bij, maar bij mij rijst ook de vraag: Hoeveel risico loop ik zelf?

    • Zoë Lefèvere

      Hi Monique,

      Ik vind het lastig om te zeggen. Laat ik voorop stellen dat ik ook geen arts ben en daarom geen medisch advies hierover kan geven. Wat ik wel wil adviseren is om gewoon extra voorzichtig te zijn. Ik doe dat zelf ook door heel veel mijn handen te wassen of te desinfecteren. Daarnaast is het belangrijk goed op je voeding te letten en dus voldoende vitamine binnen te krijgen.
      Mocht je je echt zorgen maken over het risico dat je loopt, is het misschien het handigst om contact op te nemen met je MDL-verpleegkundige.

      Ik werk bij NPO Radio 1 en morgen hebben we een speciale corona-uitzending tussen 17:00 en 18:00 waarin we luistersaarsvragen beantwoorden. Ik zal je vraag meenemen, omdat ik er zelf ook wel benieuwd naar ben. 🙂

      Sterkte!

      Groetjes,
      Zoë

  • Shirley

    Hi Zoë,

    Ik heb de corona-uitzending helaas niet gehoord, maar ben wel erg benieuwd naar het antwoord op de vraag van Monique. Ik slik zelf ook immunosuppressiva en werk op een basisschool. Waar doe ik goed aan?

    Grt,
    Shirley

    • Zoë Lefèvere

      Hi Shirley,

      Bedankt voor je berichtje. Ik vind het lastig je daarin te adviseren. Het beste kun je daar toch contact met je mdl-verpleegkundige over opnemen. Verder is het belangrijk de richtlijnen van het RIVM te volgen.

      Groetjes,
      Zoë

  • Monique

    Vandaag heb ik contact gehad met Rijksoverheid en RIVM. Zij vinden het een goede vraag, maar vinden het ook moeilijk hierin te adviseren. GGD verwijst naar de huisarts. De huisarts verwijst naar de richtlijnen van het RIVM. Bottomline is, denk ik, dat we er vooral voor moeten zorgen dat onze weerstand zo groot mogelijk is, zoals je in deze blog al beschreef, Zoe.
    Leg je zorg neer bij je werkgever, Shirley (doe ik ook) en blijf thuis zodra je je minder goed voelt. Niemand neemt een standpunt in, dus wij zullen zelf onze grenzen moeten aangeven.

    • Zoë Lefèvere

      Hi Monique,
      Goed dat je contact op hebt genomen. Kastje muur in feite, maar inderdaad: goed op jezelf letten. En goed naar je lichaam luisteren.

      Hoe dan ook: veel sterkte deze periode en pas goed op jezelf!

  • Peter

    Ik sprak laatst met een transplantatie-arts van het LUMC. Mensen met een getransplanteerd orgaan gebruiken ook afweeronderdrukkers. Hij had een interessant gezichtspunt. Een Corona-longontsteking is zo heftig door de overreactie van het immuunsysteem. Men houdt er rekening mee dat afweeronderdrukkers die overreactie verminderen en dat het gebruik van dergelijke middelen dus juist positief uitwerkt. Bij Corona is dit nog niet aangetoond, maar dit effect is wel bekend van andere infectieziektes waarbij juist een te heftige reactie van het immuunsysteem het probleem vormt.
    Kortom, misschien zijn gebruikers van afweeronderdrukkers juist wat beter af.

Geef een reactie