Algemeen,  Persoonlijk

De winterdip. Hij bestaat écht.

De klok een uur vooruit, de vogels gaan weer fluiten en het zonnetje laat zich steeds vaker zien. Halloooooo lente! Wat zalig dat het weer langer licht wordt en de temperatuur aangenamer. Ik word daar dus heel blij van. Toen ik laatst tegen iemand zei dat het beter met me ging omdat het weer langer licht is en omdat ik heel erg veel last heb van de winter, kreeg ik een sceptische blik. “Dat bestaat echt!”, verdedigde ik mezelf. En dat is dus écht zo. Ik leg het even uit.

Het is nu al het tweede jaar oprij dat ik me er bewust van ben dat de winter meer met me doet dan normaal zou zijn. Als de winter net begint is het het heftigst. Vermoeid, lusteloos, prikkelbaar… Wanneer de eerste tekenen van lente zich laten zien klaart het in mijn hoofd ook enorm op. Het vooruitzicht op mooier weer, langere dagen, gezelligheid op terrasjes en noem maar op, maken me vrolijk en blij. Maar waar wordt dat neerslachtige gevoel in de winter dan door veroorzaakt? Dat komt door een aantal factoren.

Een winterdepressie wordt vaker een winterdipje genoemd, omdat het meestal geen echte depressie is. In het Engels wordt het ook wel ‘SAD’ genoemd, Seasonal Affective Disorder. Het is het gevolg van een verstoring van de dag- en nachtritmes van het lichaam. In de lente en zomer is er helemaal niets aan het handje, in de herfst en de winter valt er geen land met je te bezeilen. Je voelt je down. Nergens zin in, erg prikkelbaar en snel vermoeid. Die verstoring van de dag- en nachtritmes komt meestal door het gebrek aan licht. In die koude, gure dagen komt de zon pas laat op en gaat ook weer vroeg onder waardoor je maar weinig zonlicht te zien krijgt. Hierdoor kan je biologische klok behoorlijk van het padje raken. Naast die klok speelt bijvoorbeeld ook het stofje melatonine een grote rol bij de winterdip. Melatonine is een hormoon dat ’s avonds wordt aangemaakt. Het zorgt ervoor dat je in slaap valt. Als de dagen korter zijn maken sommige mensen meer melatonine aan waardoor zij zich sneller slaperig voelen.

Er zijn jaarlijks duizenden mensen die hier last van hebben. Vrouwen over het algemeen wel vaker dan mannen. De symptomen van een winterdip zijn als volgt:

  • vermoeidheid
  • veel behoefte aan slaap, ook al heb je veel meer geslapen dan normaal
  • prikkelbaarheid
  • slechte concentratie
  • somberheid
  • niet of nauwelijks meer kunnen genieten
  • minder behoefte aan sociale contacten
  • toename van eetlust in calorierijk voedsel (en alcohol)
  • toename gewicht

Nu bestaat er zoiets als lichttherapie. Niets meer of minder dan eigenlijk letterlijk voor een lamp gaan zitten om je ogen een ‘daglicht’-signaal aan je hersenen door te laten geven waardoor je melatoninespiegel stijgt en je blijer wordt. Er zijn hier speciale lichttherapielampen voor op de markt. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd en heb deze winter gewoon weer geduldig gewacht totdat de zon weer ging schijnen. Maar ik ga dit zeker voor de volgende winter in overweging nemen, dan is mijn stemming misschien niet net zo veranderlijk als het weer 🙂

Bron: PsyQ en gezondheidsplein

4 Comments

  • Annet

    Je hebt het al over een depressieve episode wanneer een aantal klachten 2 weken dagelijks voorkomen, dus alhoewel veel mensen ‘s winters somberder zijn en een winterdipje hebben, is ook een winterdepressie wel echt een ding. In de DSM staan seizoensgebonden klachten zelfs beschreven.
    Ik ken wel mensen die lichttherapie krijgen, maar heb het zelf ook nog niet geprobeerd. Ik worstel mezelf ook elk jaar weer de winter door, wat een zegen dat het weer lente is, de zon vaker schijnt en we meer daglicht hebben!

  • Anja

    Hoop dat t zonnetje veel mag schijnen, voor jou en ook n beetje voor mij kanjer…. geniet van elk terrasje wat je mee kunt pikken ??

Geef een reactie