Persoonlijk

Een stukje veiligheid om je pols

Mijn hardlooprondjes loop ik vrijwel altijd alleen. Dat vind ik ook het prettigst, omdat ik dan gewoon mijn eigen tempo kan lopen en met niemand rekening hoeft te houden. Maar alleen lopen heeft ook nadelen. Het grootste nadeel: ik voel me regelmatig onveilig. Met name wanneer ik ’s ochtends vroeg of wat later op de avond mijn training doe, loop ik niet altijd helemaal ontspannen. 

Als ik ga hardlopen zoek ik graag de nabij gelegen natuur op zoals het Bossche Broek of de Vugtse Heide. Ik vind het heerlijk om in de natuur te lopen. Lekker in het zonnetje, fluitende vogels om me heen, weinig mensen. Precies dat laatste vind ik zowel een voor- als een nadeel. Heerlijk, niemand ziet jouw rood aangelopen, bezweette tomatenhoofd. Minder fijn, want niemand om je te redden wanneer je iets overkomt.

Angst

Die gedachte spookt vaak door mijn hoofd wanneer ik alleen loop. Wat als ik val en een been breek? Ok, dan kan ik nog bellen. Maar wat als ik word aangevallen en ik kan niet bij mijn telefoon? Als je dit zo leest denk je misschien: meid, waarom ga je nog? Maar dit zijn echt gedachtes die soms door mijn hoofd gaan tijdens een rondje. Ik scan mijn omgeving, kijk achterom of zet mijn muziek zachter zodat ik mijn omgevingsgeluid goed kan horen. En als ik me echt heel onveilig voel, pas ik mijn route aan.

Ik heb eigenlijk geen reden om deze angsten te hebben. Dat wil zeggen, mij is nog nooit iets naars overkomen met hardlopen. Maar de verhalen zijn er wel, en die zorgen voor deze gedachtes. Er zijn helaas heel veel vrouwen of mannen die tijdens een rondje hardlopen, fietsen, wandelen of noem maar op, lastiggevallen of seksueel geïntimideerd. ⁣

Ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen heeft wel eens te maken gehad met seksuele intimidatie. De helft! Dat is belachelijk veel. Mijn gevoel van angst is misschien dus niet zo heel raar. Onlangs kwam ik in contact met Invi. Zij hebben een armband ontwikkeld, waarmee je op een geweldloze manier jezelf kunt verdedigen. Ik heb de armband de afgelopen week tijdens mijn rondjes gedragen, en voor mij werkt het. Het geeft me rust.

Tekst gaat verder onder de foto

 

Hoe werkt het?

De armband heeft een safety button die je zelf kunt activeren. Wanneer je deze activeert en aan de armband trekt, komt er een ontzettend indringende geur vrij. In de natuur is geur al een hele effectieve vorm van zelfverdediging, maar bij mensen wordt de kracht van geur nog altijd enigszins onderschat. De geur die binnen een aantal seconden wordt opgemerkt, roept walging op. De geur werkt als het ware afstotend. De geur kan zelfs meer dan 100 meter afstand bereiken en kan dus helpen om anderen in de omgeving te alarmeren.

Invi heeft verschillende mensen een extreem verdund monster van de geur laten ruiken en de reacties kun je zien op in Instagrampagina. Nogmaals: deze reacties zijn dus gebaseerd op een verdund monster.

Ik ben ontzettend enthousiast over deze armband en heel blij dat het mij een stukje vertrouwen geeft tijdens mijn rondjes. Invi is een mooi bedrijf met een prachtige missie: een wereld vrij van seksueel geweld en waarin iedereen zich veilig voelt! Daar sluit ik me graag bij aan. Ik hoop op deze manier daar een steentje aan bij te dragen. ♡

 

 

Geef een reactie