Persoonlijk

Energienemers en energiegevers

Twee weken terug vertelde ik over het intakegesprek met de medische psycholoog. Vandaag ging ik terug voor een eerste sessie.

Om mentaal sterker te worden, is het belangrijk om op zoek te gaan naar wat mij wankel maakt. Wat is precies het probleem? Vorige keer hadden we al geconstateerd dat het probleem overbelasting is. Maar waardoor komt die overbelasting? Welke persoonlijke eigenschappen zorgen er nou voor dat ik overbelast raak? Om dit allemaal duidelijk in kaart te brengen schrijft de pyscholoog mijn antwoorden op het whiteboard. Die zag er ongeveer als volgt uit:


De gevolgen van overbelast zijn, zijn: vermoeidheid, prikkelbaar, snel emotioneel. De factoren die een rolspelen bij het overbelast raken zijn vervolgens: een laag zelfbeeld, perfectionisme, de lat hoog leggen, bewijsdrang, slecht grenzen aan kunnen geven en mezelf geen rust kunnen gunnen. Zoals je kunt zien zijn een aantal van die factoren verbonden aan een laag zelfbeeld.

“Als je kijkt naar dit bord. Welke dingen zijn dan het makkelijkst om aan te pakken?” Laag zelfbeeld en rust gunnen waren mijn antwoorden — daarom zijn die ook duidelijker in de afbeelding. Ze ging verder: “denk jij dat je zelf aan de slag kan met het rust pakken?” Toen ik mijn antwoord begon met “als straks het huis af is” onderbrak ze me meteen. “Is het niet belangrijk om jezelf rust te gunnen juist nu het druk is?” Ehm, oh ja. Maar hoe dan? Van op de bank zitten en niets doen rust ik niet uit. Ook daar zat ik fout. Op het moment dat je over belast bent, los je dat niet alleen op met uitrusten en lang slapen. Je moet ook dingen doen waar je energie van krijgt. Maar wat geeft mij dan energie? De reis naar Amerika gaat mij zeker energie geven. Dat dacht zij ook, kennelijk begon ik al te stralen bij de gedachte. Maar goed, dat doe je niet even iedere week of op een doordeweekse avond. Dus moesten er ook andere dingen zijn.

Key is hier energiedraagkracht en energielast. Dat moet in balans zijn. Op het moment dat je meer energielast hebt dan je dragen kan, raak je overbelast. Dan kun je of je draagkracht groter maken, of je lasten minder. Je energielast minder maken klinkt wel wat logischer dan je draagkracht groter maken, vind je ook niet? Maar hoe doe je zoiets? Toen we aan het eind van het gesprek aan het samenvatten waren viel me het ineens in: prioriteiten stellen. Dat is belangrijk om je draaglast niet te groot te maken. Waar ligt je prioriteit? Om een voorbeeld te geven: ik heb me lang gefocust op dat ik het huis af wilde hebben voordat we naar Amerika zouden gaan. Dit omdat ik dan voor mijn gevoel veel minder gestresst op reis zou gaan. Ik kon me daar heel erg druk om maken. Is het erg als het huis niet af is wanneer je op vakantie gaat? Of is het erger wanneer je je fantastische vakantie verpest omdat je gestresst bent vanwege een niet af huis? Dat laatste. Dus: het belangrijk maken dat de dingen die nu af zijn, af zijn en de rest komt later wel. Prioriteiten stellen en je energielast verminderen. 

De opdracht die ik meekreeg: maak een lijstje van dingen die jou energie geven. En daarnaast: schrijf van iedere dag op welke dingen jou energie hebben gegeven op die dag. Het mag van alles zijn. Op het station kocht ik meteen een boekje.  Mijn energienemers op dit moment: nadenken, zorgen maken, verhuizen, irritaties, frustraties, Crohn. Energiegevers: reizen, nieuw huis, bloggen, vrienden, mijn katten en hond, spa, series kijken. Ik ben benieuwd hoe dit lijstje er over een paar weken uitziet! Het is nooit verkeerd om eens stil te staan bij jouw persoonlijke energienemers en -gevers. Hoe zou jouw lijstje er uitzien?

 

One Comment

Geef een reactie