Algemeen

De (festi)valkuilen van een feestje met Crohn

Festivals. I love it. Het festivalseizoen is inmiddels in volle gang met dit weekend Best Kept Secret. Gezelligheid, muziek, drankjes en dansjes. Wat wil een mens nog meer? Dit jaar alleen geen festival voor mij (op een dag Paaspop na). Voorgaande jaren ben ik naar Pinkpop geweest, maar die sloeg ik dit jaar maar over vanwege de toch wel lachwekkende line-up. Vorig jaar was het eerste festival dat ik ging meemaken als Crohnpatiënt – stom woord – en dus nam ik de proef op de som.

Pinkpop 2016 had wat mij betreft een fantastische line-up. Red Hot Chili Peppers, Major Lazer, Lionel Richie, Doe Maar, Douwe Bob en halloooooo Paul McCartney. Helemaal top natuurlijk, dat snap je. Nu denkt iedereen bij een festival al snel aan iedere dag alcohol en als avondeten een zak friet met een flinke klodder mayo. Het is immers een soort van minivakantie. Ik had bedacht dat ik het toch maar beter anders zou kunnen doen. Ik kan niet zeggen dat ik niet iedere dag alcohol dronk, want dan lieg ik (achterhaf had ik daar later spijt van). Maar ik weet dat als ik alleen maar bier drink, ik op een gegeven moment kruipend naar huis kan. En dan niet omdat ik teveel gedronken heb.

Normaal bier is sowieso vrij heftig voor mijn buik dus ik wisselde af tussen water, fris, bier, Radler of Jillz. Met name die laatste twee leken prima te gaan. Qua eten probeerde ik de gezondste dingen te vinden op het terrein. En geloof me, je hoeft niet eens ver te zoeken. Het is makkelijk en goedkoop om inderdaad gewoon iedere dag een zak friet met een snack te halen. Maar het is ook fijn als je  van het hele festival kan genieten in plaats van dat je ligt te creperen in je tent omdat de buikpijn ondraaglijk is door het vette voedsel dat je de hele dag naar binnen zit te werken. Tegenwoordig is er ontzettend veel variatie te vinden op festivalterreinen. Glutenvrij, vegetarisch, veganistisch, gewoon simpel gezond, noem maar op. Natuurlijk heb ik wel ook een keer friet gegeten, ik ben ook maar een mens natuurlijk. Maar verder ging ik op zoek naar een lekkere salade, goeie wok, een pastaatje of bijvoorbeeld een wrap. Zeker een stuk duurder, maar wel fijner voor mijn buik. Ook kon je op Pinkpop bij verschillende kraampjes bakken yoghurt of fruit halen, super chill! Ik had best goed voor mezelf gezorgd vond ik. En oh ja, het concert van Paul was natuurlijk fenomenaal en het absolute hoogtepunt.

Twee dagen na Pinkpop stond het concert van Bruce Springsteen op het programma op het Malieveld in Den Haag. Wát een week. Macca en The Boss allebei live gezien. Alleen dat al kon mijn week niet meer stuk maken natuurlijk. Ik was nog niet helemaal bijgekomen van Pinkpop, dus na Bruce was ik ook wel echt helemaal gesloopt. De volgende dag zat ik echter wel weer op kantoor, maar voelde me niet helemaal lekker. Halverwege de middag begon ik me steeds rotter te voelen. Ik had erg veel last van mijn buik, had het koud en dan weer warm en was bovendien gewoon echt ontzettend moe. Het voelde hetzelfde als toen ik een hyperventilatie aanval kreeg, dus werd angstig dat ik die weer zou krijgen. Toen mijn eindredactrice vroeg of het wel goed met me ging brak ik. Nee, het ging helemaal niet goed eigenlijk. Maar ik wilde me groot houden en niet toegeven. Ik wilde me niet zwak opstellen. Ik had er toch zelf voor gekozen om naar Pinkpop te gaan en meteen door naar Bruce? Maar doordat ik brak moest ik wel toegeven. Ik ben naar een vriend van mij in Haarlem gegaan en direct op bed gaan liggen. Volgens mij raakte mijn hoofd het kussen nog niet eens voordat ik sliep. Ik heb toen ook meteen een uur of zes geslapen.

De reden dat ik me zo slecht voelde is misschien niet eens direct mijn Crohn. Het is een zwakke plek in mijn lijf en mijn vermoeidheid pakte die graag even aan. Ik had dat weekend natuurlijk nauwelijks gerust, dus dat ik moe was was niet zo gek. Achteraf gezien had ik ook niet iedere dag alcohol moeten drinken. Het heeft namelijk wel degelijk meer effect op mijn buik dan ik zou willen. Als ik bijvoorbeeld nu ook twee avonden achter elkaar een aantal drankjes drink, merk ik dat de derde dag ook. Het is dan onrustig en voelt gevoelig aan.

Het is niet zo dat je geen feestje meer kan vieren of niet meer naar een festival kan als je de Ziekte van Crohn hebt. Tuurlijk kan dat. Alleen moet je gewoon nadenken wat je doet. Note to self: weinig alcohol, niet te vet eten, veel water drinken en gewoon naar de wc gaan ook al zijn het vieze gore Dixies. Je lijf moet er immers drie dagen of langer tegenaan.

Geef een reactie