Tips

Hoe overleef je de feestdagen met Crohn?

De feestdagen staan voor de deur en vaak gaan die gepaard met gezellige avondjes vol heerlijk eten en drinken. Veel mensen komen deze dagen waarschijnlijk probleemloos door, om zich vervolgens voor te nemen in het nieuwe jaar het een stuk gezonder aan te pakken. Hoewel veel mensen met Crohn goed kunnen leven met een redelijk normaal, gezond dieet in remissie, kan het met de feestdagen wel eens lastig zijn om verleidingen te weerstaan waardoor je toch klachten kunt krijgen. En dat kan je kerst en oud en nieuw behoorlijk verpesten. In deze blog heb ik wat tips voor relaxte, buikpijnvrije feestdagen.

1. Ken je triggerfoods
Helaas bestaat er niet zoiets als een wonderdieet dat iedereen met Crohn kan volgen zodat de klachten verdwijnen. Voedingsmiddelen die buikpijn kunnen veroorzaken variëren van persoon tot persoon. Weet wat bij jou buikpijn veroorzaakt en blijf weg van je triggerfoods.  Als je weet waar je klachten door worden veroorzaakt, neem die voedingsmiddelen dan niet mee in je kerstdiner. Over het algemeen worden producten die uit veel vet bestaan niet goed verdragen door mensen met Crohn. Ook zuivel schijnt voor veel mensen een no go te zijn. Maar kijk vooral naar je eigen situatie en hou daar rekening mee tijdens de feestdagen.

2. Weet wat je eet
Organiseer je niet zelf het kerstdiner maar ga je eten bij vrienden of familie? Vraag van te voren eventjes wat er op het menu staat. Het zou een beetje zonde zijn als je moeder of vriendin de hele dag in de keuken heeft staan zwoegen en in elk gerecht een voedingsmiddel zit waar jij net niet tegen kan. Dan baal je. Kun je niks eten. Wil je niet! Laat dus even weten waar je absoluut niet tegen kan, zodat de chef-kok daar rekening mee kan houden. Of: maak thuis zelf een gerecht dat je mee kunt nemen naar het etentje, wat je met de hele tafel kunt delen.

3. Eet niet teveel
Met kerst is dat natuurlijk een lastige, dat begrijp ik. Maar het is wel belangrijk om de feestdagen goed door te komen. Wanneer ik superveel heb gegeten omdat ik iets heeeeel lekker vond, betaal ik daar later een prijs voor. Het is dan niet een buikpijn die veroorzaakt wordt door een vol gevoel, maar ik voel echt dat mijn Crohn het zwaar heeft. Ga je gourmetten tijdens de feestdagen? Duw je voordat het gourmetstel is opgewarmd niet al helemaal vol met stokbrood met kruidenboter, maar hou wat ruimte over voor de rest van het eten. Doe rustig aan, neem de tijd en geniet er vooral van.

4. Neem even pauze
Heb je je nou toch helemaal volgestouwd met brood en denk je na een kwartier al dat je uit elkaar ploft? Neem dan gewoon even pauze en laat het even zakken. Er blijft heus wel genoeg over als je eventjes niet mee eet of heel even op de bank gaat liggen om de pijn te laten zakken.

5. Alcohol is niet je beste vriend
Bij een feestje komt vaak een drankje kijken. Dat is niet erg, maar ook hier weer: weet wat je drinkt. Ga je goed op een biertje of kun je die juist helemaal niet verdragen? Of is een wijntje meer aan jou besteed? Net als met voeding, kan het ook variëren op welke drankjes je wel en niet goed reageert. Voelt je buik overdag al een beetje rommelig aan? Dan kun je de alcohol beter laten staan. Ga dan voor een alcoholvrij biertje, of drink iets anders zonder al teveel koolzuur.

6. Rust
Heb jij je hele kerstvakantie al volgepland staan met allerlei afspraken en leuke feestjes? Probeer dan toch momenten te zoeken waarop je echt actief kan rusten. Begrijp me niet verkeerd, ik vind dit zelf ook altijd erg lastig omdat ik gewoon te graag feestjes vier en gezelligheid op me heen heb… Maar gebruik je vrije dagen ook om bij te komen en te herstellen. Zo kun je straks uitgerust en met nieuwe energie het nieuwe jaar in.

7. Wees lief voor jezelf en geniet
Een van de belangrijkste dingen is natuurlijk ook om te genieten. Tuurlijk mag je een drankje drinken en nee, je hoeft echt niet alleen maar geroosterde groenten te eten tijdens de feestmaaltjes. Geniet er ook van! Luister alleen gewoon goed naar wat je lichaam van je vraagt en probeer daar goed mee om te gaan. Dan kom jij de kerst en de jaarwisseling goed door 🙂

Geef een reactie