Persoonlijk

Is het gelukt mijn goede voornemens waar te maken?

Hoe staat het met de goede voornemens die jij vorig jaar voor jezelf had bedacht? Heb je ze waargemaakt of ben je twee weken goed bezig geweest en daarna weer in oude patronen gevallen? In januari schreef ik welke doelen ik voor 2018 had en aangezien het jaar bijna om is leek het me een uitstekend moment om eens te kijken of ik die doelen heb bereikt. Wat denk jij?

Mijn eerste doel voor 2018 was om meer rust in mijn hoofd te krijgen. 
“Het afgelopen jaar was mentaal voor mij vrij heftig hier en daar, ondanks dat ik super leuke dingen heb mogen doen in 2017. Ik ben dan ook van plan om in 2018 vrolijk door te gaan met bezoekjes aan de shrink zodat ik volgend jaar kan schrijven dat 2018 absoluut mijn jaar was! Waar ik nu nog vaak overal ben met mijn hoofd, wil ik dit jaar zorgen voor meer rust. Vaker stilstaan, rustig ademhalen en mezelf afvragen of paniek nou echt nodig is. Iets vaker ademhalen en relativeren.”

Gelukt? Niet echt. Ik loop nog steeds bij de psychotherapeut en zeker het laatste halfjaar is het niet best. Ik heb niet echt meer last van die paniek, maar ik ben nog niet waar ik zijn moet. Ik worstel met mezelf en vragen waar ik geen antwoord op kan krijgen. Doodvermoeiend is het, maar het gebeurt. Ik werk er nog steeds heel hard aan om alles in mijn bovenkamer op een rijtje te krijgen en natuurlijk heb ik ook goeie dagen of weken! Maar terugkijkend op 2018 kan ik helaas niet zeggen dat het nou echt mijn jaar was. Maar hey, volgend jaar weer een kans.

Mijn tweede doel voor 2018 was genieten van mooie kleine dingen.
“Het zijn juist die kleine dingetjes die je gelukkig maken. Gelukkig zijn met weinig. Het lukt me steeds vaker om stil te staan bij kleine momenten om te realiseren dat ik gelukkig ben. Laatst hadden we een avondje met vrienden bij ons thuis en ineens stonden mijn gedachten stil. In slechts een paar seconden observeerde ik het geheel. Iedereen kletsend, lachend, vrolijk. En in die paar seconden van observatie realiseerde ik me dat ik ontzettend gelukkig ben met de mensen om mij heen. Goede vrienden zijn alles in het leven. Ze geven je energie en blijdschap. Inspireren en motiveren je. Staan voor je klaar en vragen om hulp. In het nieuwe jaar wil ik met dit kleine trucje doorgaan. Vaker stilstaan bij dit soort momenten.”

Gelukt? Ja en nee? Maar dit hangt dan ook misschien samen met mijn eerste doel. Ik ben nog steeds ontzettend gezegend met alle mensen die ik om me heen heb en die maken me allemaal, stuk voor stuk, blij. En ik geniet ook wel intens van de momenten waarop ik hen om me heen heb. Ik heb het trucje alleen niet doorgezet om daar vaak genoeg bij stil te staan. Da’s een les voor volgend jaar.

Mijn derde doel voor 2018 was fitter worden
Eind vorig jaar heb ik de fundamental lessen van CrossFit gevolgd en over een paar weken begin ik met het echte werk. Zwoegen en zweten, met gewichtjes smijten en sterker worden. Mega veel zin in! Daarnaast heb ik het hardlopen weer opgepakt en ik was vergeten hoe lekker ik dat vind. Tijdens een run ga ik soms nog wel tien keer door een hel en terug, maar achteraf ben ik altijd zo voldaan. Ik wil dit proberen vol te houden zodat mijn lichaam dit jaar fitter kan worden.

Gelukt? Ja! Yes! Oui! Feest! Ik ben niet afgetraind of supersterk, maar fitter ben ik wel! Mijn conditie is verbeterd en ik ben ook sterker geworden door Crossfit. Ik doe het dan wel maar één keer per week, maar het heeft me zeker geholpen. Babystapjes zijn ook stapjes. Toen ik in de zomer niet kon lopen en het heel druk had met werk, is het crossfitten er ook even bij ingeschoten maar goed. Ik heb een betere conditie en ben dus sterker. Douze points voor moi!

Mijn vierde doel voor 2018 was minstens 5km knallen op een loopevenement.
Deze sluit mooi aan op de vorige. Vorig jaar mei liep ik een – voor mij – vrij rappe vijf kilometer op de Marikenloop in Nijmegen. Dit vond ik zo’n toffe ervaring dat ik dit jaar meer van dit soort lopen wil doen. De eerste staat al gepland en wel op 25 maart. Ik hoop dat ik er dit jaar meer dan één kan doen. Hopelijk worden mijn hardloopskills dit jaar ook aardig geimproved zodat ik in afstand ook kan groeien!

Gelukt? BINGO! Ik liep niet één, niet twee, maar drie loopevenementen (en dan nog je afvragen waarom je blessure zo lang duurt… ?). Ik liep een PR op de 5km en liep daarnaast mijn langst gelopen afstand op een evenement namelijk de 7,5km op de Marikenloop! Dát was me toch een feestje! Weer een paar puntjes gescoord.

Mijn vijfde en laatste doel voor 2018 was om mijn Crohn onder controle te krijgen.
Minder buikpijn, minder stressjes, minder vermoeidheid. Laten zien dat ik sterker ben dan Crohn, door het wel te accepteren maar niet mijn leven te laten bepalen. Dat lijkt me een mooi streven voor het nieuwe jaar.

Gelukt? Min of meer! Ik heb minder buikpijn, ondanks alle stress en vermoeidheid. Hier en daar heb ik wel heftige aanvallen gehad, maar ik denk dat het wel steeds beter gaat. Ik hoop heel erg dat ik daar zelf invloed op heb gehad door veel te gaan sporten, maar Crohn kan toch altijd zijn eigen plan trekken. Ik hoop dat de (gevoelsmatige) stijgende lijk aanhoudt in 2019.

Ik sloot mijn blog vorig jaar af met de wens nog een aantal mooie reisjes te mogen maken in het nieuwe jaar. Ook dat is gelukt! Krijg ik nu bonuspunten? Al met al een goede scoren, 3 van de 5 doelen heb ik gehaald. Netjes toch? Ik ben benieuwd of ik in het komende jaar een net zo’n goeie score weet te behalen.

 

Geef een reactie