Persoonlijk

Mijn doelen voor 2019

Zoooo, iedereen de eerste week van januari overleefd? Het is wat laat maar alsnog een gelukkig nieuwjaar!
Het eerste weekend van het jaar is aangebroken en dus een mooi moment om eens wat doelen voor het nieuwe jaar op te schrijven. Goede voornemens zijn vaak gedoemd te mislukken, dus doelen stellen vind ik fijner en uitdagender! Lees je mee?

1. Blessure vrij blijven
Ik wil echt niet nog een keer maanden uit de running (ha) zijn. Nu ik weer mag lopen merk ik wat het met me doet en dat ik het enorm heb gemist, dus ik wil absoluut voorkomen dat ik weer een langdurige blessure krijg. Hoe ik dat ga doen? Heel rustig opbouwen, goed naar mijn lijf luisteren en alternatieve trainingen doen als blessurepreventie. Bijvoorbeeld meer krachttraining in de sportschool of hier en daar eens yoga proberen. Goed luisteren naar wat de fysio (en dus mijn eigen geduld een beetje op de proef stellen) zegt lijkt me ook een goed plane. Dit betekent sowieso dat ik tot mei geen hardloopevenementen ‘mag’ lopen. Daarnaast betekent het ook dat wanneer ik weer in staat ben een vijf kilometer pijnvrij te lopen, ik minstens twee a drie maanden mijn afstand niet mag uitbreiden. Even rustig aan met de hardloopdoelen dus. Vooral lekker lopen en daar onwijs van genieten.

2. Mezelf meer rust gunnen
Vooral de laatste paar maanden hobbelde ik van hot naar her en ik ging maar door en door. Ik denk dat ik in het afgelopen halfjaar misschien twee weekenden echt niks heb gedaan. Dat helpt niet per se mee voor mijn toch al lage energieniveau en het is ook niet heel handig voor crohn. Ik wil proberen om in het nieuwe jaar vaker heel bewust niets te plannen en dus uit te rusten. Met een boek op de bank of een goeie Netflix-serie, bijvoorbeeld.

3. Beter worden met crossfit
Wegens tijdgebrek omdat ik lang moet reizen voor mijn werk en omdat ik van week tot week moet bekijken hoe mijn lichaam er aan toe is, kan ik niet heel vaak trainen met crossfit. Ik train daardoor één keer in de week. Progressie boeken gaat daardoor natuurlijk niet razendsnel. Dat is niet erg, want in dat jaartje dat ik nu deze sport beoefenen, heb ik wel al progressie geboekt. Ik wil dat in het nieuwe jaar zeker doorzetten. En door alternatieve trainingen te doen, hoop ik daar ook van te profiteren in crossfit.

4. Mooie reisjes maken
Reizen is toch wel mijn favoriete bezigheid en 2019 belooft een mooi reisjaar te worden. Er staan geen verre reizen op de planning, maar wel een paar leuke stedentripjes. Zo ga ik met Pasen mijn vriendinnetje opzoeken in Berlijn waar ik ontzettend veel zin in heb! En de zomervakantie gaat uiteraard naar… Precies, Griekenland. Kan niet wachten!

5. Medicijnvrij eind 2019?
Een doel met een vraagteken. Het moet namelijk wel mogelijk zijn. Ergens begin vorig jaar vroeg ik mijn arts wanneer je zou kunnen overwegen om met medicatie te stoppen. Ze zei dat dit mogelijk was wanneer de crohn zo’n twee jaar stabiel zou zijn. “Als je in oktober 2019 nog steeds stabiel bent, kunnen we gaan nadenken over het stoppen van de medicatie”, vertelde ze mij toen. Nou, dat ben ik natuurlijk niet vergeten en inmiddels hebben we 2019 bereikt. Hopelijk kan ik het voor elkaar krijgen om stabiel te blijven waardoor ik straks verlost ben van de medicatie.

Vijf doelen vind ik wel genoeg denk ik! Het zijn ook realistische doelen, dus zeker haalbaar. Wat zijn jouw doelen voor het komende jaar? Of ben je toch meer van de goede voornemens?

3 Comments

 • HENNY

  Hé Zoë,
  Op de eerste plaats een fijn maar vooral een gezond 2019.
  Mijn doel tja die heb ik nog wel, maarmaak mij niet te veel illusies , gezond blijven is het kosbaarste bezit dat wens ik éénieder.ik heb er twee, 1 nog een leuke nieuwe uitdaging op mijn vakgebied, horeca/recreatie 2 reizen veel reizen, rondreizen door 1 Griekenland, 2 Joegoslavië en 3 Frankrijk met name de wijn en cognac streken.
  Ik wens jou alle goeds toe..

  Groetjes

  Henny

Geef een reactie