Algemeen

Mijn gezicht als oorlogsgebied


Iedereen heeft wel eens oneffenheden in zijn of haar gezicht. Hier en daar een mee-eter of een kleine ontsteking. Ik ook. Maar soms heeft mijn gezicht meer weg van een kraterlandschap dan van een egale vlakte. Zo ook afgelopen week. Voornamelijk de linkerhelft van mijn gezicht zat helemaal onder de ontstekingen. Het begon in mijn mondhoek en liep helemaal door naar mijn oog. Het was bloedirritant. Het jeukte en was continu aanwezig. Na een bezoek aan de dokter bleek het een krentenbaard te zijn. Ik kreeg een zalfje en djeez wat een wondermiddel! Het deed meteen zijn werk en inmiddels is mijn huid een stuk beter. Toen ik net startte met mijn medicatie, kreeg ik ook last van veel ontstekingen. Deze ontstekingen zaten onderhuids en deden super pijn. Ik kon er niets aan doen dat hielp en omdat ik het erg vervelend vond ging ik naar de dermatoloog.

Ik bezocht al regelmatig een schoonheidsspecialiste om mijn huid in optimale gezondheid te krijgen. Helaas had het geen resultaat. Door de dermatoloog werd ik doorgestuurd naar huidtherapie. Ik had er nog nooit van gehoord en wist ook niet zo goed wat het verschil was met een schoonheidsspecialist. Die vraag krijg ik eigenlijk nog steeds wel eens dus laat ik dat maar even uitleggen. Het grootste verschil met een schoonheidsspecialist is dat huidtherapie gericht is op het verminderen van de klachten die je hebt. Uiteindelijk wil je met huidtherapie bereiken dat de huid verbetert. Naar de schoonheidsspecialist gaan gaat vaak om ontspanning. Je komt ook niet zomaar bij een huidtherapeut terecht, daar gaat een verwijzing van een medisch specialist (huidarts of dermatoloog) aan vooraf. Schoonheidsspecialisten behandelen vaak een gezonde huid terwijl huidtherapeuten grote en kleine huidklachten (pigmentvlekken, acne, littekens etc) behandelen. Wie denkt aan een behandeling bij de schoonheidsspecialist denkt waarschijnlijk aan lekker ontspannen in een rustgevende omgeving. Als je dit beeld ook van een huidtherapie hebt, think again. Hoewel je bij een huidtherapie ook spullies op je gezicht krijgt gesmeerd, kan een behandeling bij de therapeut soms behoorlijk pijnlijk zijn. Echt ontspannend is het dus niet, maar wel effectief. Ik zeg niet dat schoonheidsspecialisten slechter zijn dan huidtherapeuten, absoluut niet. Het doel van de behandeling is alleen anders en het effect daarvan ook.

Afgelopen week ben ik voor het eerst naar de huidtherapeut in Den Bosch geweest bij Huidzorg 073. Voorheen ging ik in Tilburg, maar het leek me nu toch wel handiger om dichtbij huis te gaan. Er werden van te voren foto’s gemaakt waarmee het probleem van mijn huid goed in kaart werd gebracht. Daarna volgde de behandeling die bestond uit schoonmaken, een scrub en vervolgens het verwijderen van mee-eters en ontstekingen (AUW!). Het probleem met mijn huid is dat de talgproductie te hoog is. Ik denk dat dit wel een van de voornaamste problemen is. Over zes weken heb ik weer een afspraak voor een behandeling en om te kijken hoe het gaat. Sinds ik begonnen ben met huidtherapie heb ik geen grote onderhuidse ontstekingen gehad die echt heel veel zeer deden, dus het werkt voor mij echt super goed! Bij Huidzorg 073 werken ook super leuke lieve meiden die je op je gemak stellen en lekker met je kletsen om je een beetje af te leiden van de soms pijnlijke behandeling.

Heb jij – bijvoorbeeld door medicatie – ook last van pijnlijke ontstekingen? Ga naar je huisarts! Het is niet gek om voor deze klachten medische hulp te vragen. Als je net als ik ook alle mogelijke middelen hebt geprobeerd en echt niets helpt, kan huidtherapie uiteindelijk een uitkomst voor je zijn. Of misschien heeft een dermatoloog wel een andere behandeling of een supermiddel waardoor je huid herstelt en je geen pijnlijke plekjes meer hoeft te hebben. Give it a try, want het kan ontzettend vermoeiend en vervelend zijn!

 

One Comment

Geef een reactie