Algemeen

Moet je een speciaal dieet volgen met Crohn?

De eerste vraag die mensen stellen wanneer ze horen dat ik Crohn heb is of ik wel alles kan eten. Het hebben van Crohn komt inderdaad met de nodige uitdagingen als het gaat om eten. Sommige voedingsmiddel kunnen de symptomen erger maken en zorgen voor buikpijn en -krampen. Maar welke voedingsmiddelen dit zijn, is echter voor iedereen verschillend. In deze blog leg ik daar meer over uit.

Gezond eten is natuurlijk sowieso erg belangrijk, maar met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa is het extra belangrijk. Zowel in een rustige periode als tijdens een opvlamming is het verstanding om op je voeding te letten om te zorgen dat je voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Een dieet dat de ziekte geneest of opvlammingen voorkomt is er helaas (nog niet), dus je zult zelf moeten uitvogelen wat wel en niet voor jou werkt.

Het is soms echter best verraderlijk. Iets wat normaal gesproken als gezond wordt gezien, kan toch bij sommigen mensen heel veel last geven. Daarom is het een kwestie van uitzoeken en experimenteren waar jouw lichaam wel of niet goed op reageert.

In 2015 is er onderzoek gedaan bij bijna 300 mensen met Crohn of CU. Aan de hand van dat onderzoek is er een top 5 samengesteld van voedingsmiddelen die mensen als heilzaam beschouwen en een top 5 van producten waar mensen last van ervaren.

Top 5 heilzaam:
1. Vezelrijke voeding/volkoren producten
2. Thee
3. Bladgroenten
4. Vette vis
5. Kip

Top 5 te mijden: 
1. Pittig eten
2. Gekruid eten
3. Koolzuurhoudende dranken
4. Melkproducten
5. Energie dranken

Zoals ik al zei: dit geldt lang niet voor iedereen. Om me heen hoor ik verschillende verhalen, ieders situatie is anders. Waar de een al pijn krijgt van een blaadje sla, kan de ander hele Indische rijsttafels naar binnen werken. Als ik naar mijn eigen situatie kijk, heb ik het best getroffen. Er zijn maar weinig dingen die ik niet kan eten. Twee dingen die ik écht niet kan eten zijn zalm en pindasaus. Dan krijg ik mega buikpijn en word ik ziek. Toch blijft het soms lastig om er achter te komen wat nou echt triggers zijn voor pijn. Soms eet ik namelijk iets waar ik doorgaans heel goed op reageer, maar krijg ik daar toch ineens krampen van. Als er veel verschillende ingrediënten in een gerecht zitten is het dan best moeilijk om te achterhalen wat precies de oorzaak van die pijn is.

Ik probeer vaak zo ‘clean’ en gezond mogelijk te eten. Dus veel groente, volkoren producten en weinig vet. Daar voel ik me dan ook goed bij. Ik ben vegetarier en probeer daarnaast zoveel mogelijk zuivelproducten te vervangen door soja. Daarnaast drink ik veel water. Voor mij werkt het, maar voor jou misschien niet. Je zult dus op zoek moeten gaan naar triggers, of beter gezegd naar voedingsmiddelen die jouw klachten verminderen en je goed laten voelen. In het begin is dit misschien best lastig, maar gaande weg leer je je lichaam steeds beter kennen. Dus kortom: Nee, er is niet één dieet dat je móét volgen bij het hebben van de ziekte van Crohn. ☺️

Als je goed geadviseerd wilt worden op het gebied van voeding en Crohn, kun je natuurlijk altijd je arts om tips vragen.

Bron onderzoeksresultaten: CCUVN

Volg jij mij al op Instagram? en Facebook?
Volg op Bloglovin

Geef een reactie