Algemeen

Nieuwe medicatie: Entocort

Sinds mijn laatste post heb ik een tijdje niets meer van me laten horen. Ik was op vakantie en moest daarna weer even in het ritme komen. Ook heb ik even tijd nodig gehad om aan mijn nieuwe Crohn-situatie te wennen. De uitslag van het darmonderzoek kreeg ik één dag na aankomst in Griekenland. Schokkend was het niet. Leuk ook zeker niet. Er was een duidelijke vernauwing en ontsteking te zien bij de overgang van mijn dikke naar mijn darm. Dat moet aangepakt worden om ernstige complicaties te voorkomen.

Toen de arts mij het behandelplan vertelde, viel het me mee. Ergens had ik misschien verwacht dat ik op de prednison gezet zou worden. En als ik ergens geen behoefte aan had… Ik heb in het begin tien weken lang dat paardenmiddel geslikt en hoewel het werkt als een malle: hamsterwangen staan mij niet goed. Daarnaast weet ik nog dat mijn lichaam enorm moe was, maar mijn hoofd overuren maakte waardoor ik niet kon slapen. Dus nee, prednison had ik geen zin in.

Dat kreeg ik dan ook niet. Wat ik wel voorgeschreven kreeg: Entocort. Het zusje van. ‘Maar met minder heftige bijwerkingen’, vertelde de arts mij. Ik kreeg het voor drie maanden voorgeschreven met een afbouwschema. Eerste maand drie tabletten, tweede maand twee en de laatste maand slechts één tablet.

Entocort is een bijnierschorshormoon, ofwel een ontstekingsremmer. Entocort vermindert de ontsteking specifiek in de darm en wordt vaak voorgeschreven bij opvlammingen.

Ik had mezelf voorgenomen de uitslag aan te horen en met het ophangen van de telefoon ook het nadenken over de uitslag te stoppen. Gewoon volle bak genieten van mijn vakantie. Dat is aardig gelukt. Maar toen ik bij terugkomst mijn nieuwe pillen ging ophalen en de bijsluiter las, kwam de klap alsnog. En dan hoor ik je denken: je moet nooit de bijsluiter lezen. Maar dat moet ik wel, want ik moet juist in de gaten houden of ik mijn arts moet bellen of niet. Enfin, ik noem een paar mogelijke bijwerkingen:

  • Maag- of darmklachten (the irony)
  • Meer kans op infecties (fijn in deze tijd)
  • Hoofdpijn en duizeligheid
  • Gewrichtspijn en spierklachten
  • Veranderingen in gevoel en stemming. Energieker, prikkelbaar, rusteloos, neerslachtig, futloos, slaperig of vermoeid.
  • Depressie
  • Zwaarder worden en een andere vetverdeling
  • Dik gezicht 

Al met al een gezellige lijst. Natuurlijk hoeft het niet te betekenen dat je ook daadwerkelijk last krijgt van deze bijwerkingen. Maar precies deze zijn de bijwerkingen waar ik bang voor ben.

Beginnen aan nieuwe medicatie is nooit een pretje. Je lijf moet er aan wennen en dat gaat de ene keer makkelijker dan de andere. De eerste paar dagen had ik voornamelijk hoofdpijn en mijn energieniveau leek bijna bij inname van de tabletten al te stijgen. Nu ik zo’n drie weken onderweg ben, merk ik dat ik wat slechter slaap en dat het soms lastig is mijn concentratie ergens bij te houden. Het een heeft wellicht met het ander te maken. Ook voelt mijn huid vetter aan. Ik weet niet of dat ook een bijwerking kan zijn, maar voor deze pillen ging het eigenlijk vrij goed met mijn huid. Nu krijg ik weer wat onzuiverheden in mijn gezicht.

Klein bier vergeleken met wat het oplevert, zou je zeggen. Natuurlijk is het effect van de medicatie het belangrijkst, namelijk (hopelijk) een remissie. Maar de bijwerkingen zijn hoe je het ook went of keert niet prettig. Omdat ik nog maar een drie weken bezig ben, vraag ik me dus ook af wat het doet tegen het eind van de kuur in december. Al met al een fijner middel dan prednison, denk ik dan maar.

Volgende week laat heb ik weer onderzoeken en volgende maand krijg ik daar de uitslag van. Hopelijk is er al meteen resultaat te zien en kan ik ontstekingsvrij het nieuwe jaar in. ??

5 Comments

Geef een reactie