Sporten: de één kan niet zonder, de ander niet met. Maar wat als je wel heel graag wil, maar niet altijd kan? En dan niet vanwege een overvolle agenda. Nee, vanwege een ziekte die roet in het eten gooit. Te weinig energie, pijnen of wat dan ook. Sporten met een Crohn kan behoorlijk lastig zijn, terwijl het juist ook goed is. In deze blog leg geef ik je tips over hoe toch lekker in beweging kunt blijven.
1. Zoek een sport die bij je past
Afhankelijk van jouw situatie, kun je misschien niet iedere sport uitvoeren. Misschien is hardlopen voor jou te zwaar of zelfs geen optie, maar gaat zwemmen je wel goed af. Om het sporten leuk voor jezelf te houden is het van belang dat je een sport vindt die je goed kunt uitvoeren en die goed bij je past. Er zijn zoveel verschillende sporten te bedenken. Ga eens op onderzoek uit. Als je er eentje hebt gevonden zul je zien dat het je heel goed kan doen.
2. Weet wat je van je lichaam vraagt
Je leert jezelf en je lichaam goed kennen wanneer je een Crohn hebt. Pas deze kennis dan ook toe wanneer je een sport beoefend. Test je belastbaarheid zowel op goede dagen als op minder goede dagen, zodat je je training kunt aanpassen naar hoe je je voelt. Blessures liggen op de loer wanneer je teveel van je lichaam vraagt. Believe me, been there, done that. Een blessure is zo opgelopen, maar er vanaf komen kan een hele klus zijn. Dat is niet wat je wil, dus let goed op en luister goed naar je lichaam.
3. Neem rust
Rust is net zo belangrijk als een training zelf. Heb je een training gepland staan maar voel je dat jouw lichaam nog niet voldoende is hersteld? Of heeft Crohn jou helemaal afgepeigerd? Sla dan nog een dagje over of doe een alternatieve, lichtere training. Je lichaam moet voldoende tijd krijgen om te herstellen. Herstel je niet genoeg, zijn je trainingen uiteindelijk ook helemaal niet effectief.
4. Dipjes horen er ook bij
Ze zijn niet leuk, maar soms kun je er niets tegen doen. Een tijd lang ging ik vanzelfsprekend drie keer per week hardlopen, één keer per week trainen bij CrossFit Den Bosch en als het even kon nog een dag yoga of zwemmen. Bezig bijtje. Maar op een gegeven moment raakte ik in een sportdipje. Het ging niet meer, ik was op. Ik had geen zin meer om hard te lopen. CrossFit deed ik nog wel (hallo, abonnementsgeld…), maar verder dan dat kwam het niet. Accepteren vond ik lastig. De zin kwam op een gegeven moment wel weer terug, maar ik kreeg mezelf de deur niet uit. Deze week ben ik weer gaan lopen, zelfs in de regen. Ik vond het heerlijk en wil het nu weer vasthouden. Doorpakken en beter worden. Weer energie in mijn lichaam terug pompen doormiddel van sport. Misschien had ik wel teveel gedaan en was het overtraining. Of misschien was het een dipje en meer niet. In ieder geval: het kan gebeuren. Voel aan waar je behoefte aan hebt en geef daar dan ook aan toe.
5. Maak gebruik van schema’s en vraag om hulp
Weet je niet hoe je het beste kunt beginnen met sporten? Op internet zijn er heel veel opbouwschema’s te vinden voor allerlei verschillende sporten. Doordat je een schema volgt bouw je geleidelijk aan op en zorg je dat je niet overbelast raakt. Daarnaast kun je het schema makkelijk aanpassen naar je eigen wens, door bijvoorbeeld extra tussenstapjes toe te voegen als je het idee hebt dat het toch iets te snel voor je gaat 🙂 Advies vragen aan trainers of coaches in de sportschool is natuurlijk ook nooit weg. Of misschien heb je wel een fysiotherapeut in de buurt die jou kan ondersteunen bij het sterken van je lichaam en het verbeteren van je conditie. Ook al lijkt het soms als een onmogelijke opgave, uiteindelijk kan je met sport heel veel winst behalen in je energieniveau. Tuurlijk kost het energie, maar je krijgt het er ook voor terug.
Heb je nog meer vragen over sporten met Crohn? Of wil je weten hoe ik het aanpak? Let me know!
Volg jij mij al op Instagram?