Reizen,  Stockholm,  Zweden

Stockholm: een weekend in ABBA-town!

Afgelopen weekend bracht ik samen met Roy, zijn ouders en broertje door in Stockholm. De Zweedse hoofdstad stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar toch ging ik er vrij blanco heen.
Ik had me niet heel erg verdiept in de stad en het enige dat ik absoluut wilde doen was naar het ABBA museum. Verder wilde ik me gewoon laten verrassen. En dat is gelukt! Kijk je mee?

Vrijdagochtend gingen we rond de klok van acht de lucht in en zo’n twee uur later stonden we weer aan de grond. Tijdens het landen was ik al blij verrast: de bomen rondom het vliegveld hadden prachtige herfstkleuren. Geel, groen, oranje, bruin… Het was een prachtig gezicht. Vanaf het vliegveld stapten we in de trein die ons naar de stad bracht. Onderweg reden we door prachtige landschappen in diezelfde mooie herfstkleuren. Ik keek mijn ogen uit!

Dag 1
Eenmaal aangekomen in de stad liepen we vanaf het station naar ons hotel. We verbleven in het Wasa Park Hotel in de wijk Vasastaden. De locatie was perfect: een metrostation voor de deur die je in een directe lijn midden in het centrum dropt. Het hotel zelf vond ik ook meer dan prima. Het had een wat kneuterig interieur, maar dat vond ik wel gezellig. Het was er schoon en de bedden lagen prima, dus helemaal goed. ’s Ochtends was er bij het ontbijt voor ieder wat wils, dus we kwamen niets te kort.

Op onze eerste dag besloten we het oude centrum Gamla Stan te verkennen. Vanaf ons metrostation St. Eriksplan was dat slechts een kleine twintig minuten met de metro. De straatjes van Gamla Stan hebben iets magisch, vind ik. Een soort permanente Wegisweg uit Harry Potter. De steegjes zijn bestraat met kinderkopjes, wat misschien niet altijd even makkelijk loopt maar wel gewoon heel leuk eruit ziet. Overal zijn leuke, kleine winkeltjes te vinden of gezellige restaurantjes. Wat me opviel was dat ieder toeristenwinkeltje wel Pippi Langkous-gerelateerde dingen verkocht: knuffels (guilty, ze is mijn jeugdheld), pakjes, koffers, spelletjes… Van alles! Ik had verwacht doodgegooid te worden met ABBA-merch, maar op Pippi zijn de Zweden dan misschien toch iets trotser. ??‍♀️

Terwijl we langs het Koninklijk Paleis liepen kwamen we toevallig langs het Nobelprijsmuseum. Hier was van alles te vinden over deze jaarlijkse prijs en de mensen die ‘m ooit in ontvangst hebben mogen nemen. Deze week was de toegang ook nog eens gratis vanwege Nobel Calling, een week waarin er allerlei evenementen rondom de prijs georganiseerd worden. ’s Avonds aten we bij Italiaans restaurant Sallys in Gamla Stan. Dikke tip, want het eten was er heel erg lekker!

Pippi Langkous
Uitzicht vanuit onze kamer

Dag twee
Dag twee was museum dag, met onder andere het ABBA Museum. We namen de bus naar het eiland Djurgården, wat ongeveer een halfuurtje duurde. Het leuke van het reizen met de bus vind ik dat je zo ook nog wat van de stad ziet, in plaats van alleen maar de donkere metro. Voordat we gingen swingen bij ABBA, brachten we een bezoekje aan het Vasamuseum. Een maritiem museum waar het enige zeventiende-eeuwse volledig intact gebleven schip de Vasa te bewonderen is. Het schip schonk tijdens zijn eerste tocht in de haven van Stockholm, zo’n 1300 meter nadat het vertrokken was. Het lag 333 jaar op de bodem van de zee en de reden dat het zo goed bewaard is gebleven is omdat de houtetende scheepsworm het water van de Oostzee niet zo chill vindt. Bizar he? Het schip is gigantisch en het was heel bijzonder om zo dichtbij te staan.

Van het Vasamuseum liepen we langs het water met prachtig uitzicht op de stad richting museum nummer twee: ABBA. De Zweedse band wordt door veel mensen toch een beetje als guilty pleasure beschouwd, maar ik kom er trots voor uit dat ik het gewoon fantastisch vind. Hoewel ik er misschien iets meer van had verwacht, is een bezoek aan dit museum als ABBA-liefhebber wel een aanrader. Het is een interactief museum en de audiotour wordt verzorgd door de leden van de band. Je kunt er uiteraard ook lekker plaatjes luisteren én bewonderen en je vergapen aan alle kleurrijke pakken die ze ooit hebben gedragen. Na het museum namen we de ferry terug naar het centrum. Hier dronken we nog een drankje en dook ik even de H&M in (gotta do what I gotta do) voordat we terugkeerden naar ons hotel. ’s Avonds aten we bij Helenes Kog & Bar waar we de grootste borden die ik ooit in mijn leven heb gezien voorgeschoteld kregen. Maar het eten was wederom erg lekker, dus ook dit is zeker een aanrader!

Mooie herfstkleuren op Djurgården
ABBA Museum

Dag drie
Op onze laatste dag namen we de metro richting het zuiden. Op de kaart had ik een soort van bos gezien genaamd Årstaskogen, dus daar wilde ik wel graag een kijkje nemen. We stapten uit bij Gullmarsplan en na een korte wandeling liepen we de natuur in. De herfst was hier ook vol aanwezig, wat zorgde voor prachtige kleurencombinaties. Misschien dat het mede daardoor ook een heel geliefde plek was voor hardlopers, want daar stikte het van. Er liep een wandelpad langs het water, wat uitzicht gaf op het bovenliggende eiland Södermalm. Na een korte wandeling namen we de bus terug naar het metrostation. In Stockholm kun je trouwens met één kaart gebruik maken van ongeveer al het openbaar vervoer in de stad. Deze kaart kun je op ieder station kopen 🙂

We stapten uit in de wijk SoFo, wat volgens het internet een mega hippe koffiewijk moet zijn. Helaas hebben we daar niet zoveel van gemerkt. De twee hippe tentjes die ik had gevonden zaten vol waardoor we uiteindelijk strandden in een Ierse pub waar niemand zat. De koffie was er prima, dat dan weer wel! Na de koffie vertrokken we weer richting Gamla Stan voor lunch om hier vervolgens de ferry te nemen naar Djurgården. We brachten een bezoekje aan Skansen, ’s werelds oudste openluchtmuseum. In het park vind je ook een mini-dierentuin met alleen dieren die ook in de Zweedse natuur voorkomen. Toen we richting de uitgang liepen kwamen we langs een man die vogels aan het voeren was. Er liep een pauw los en koolmeesjes vlogen vanuit de boom naar zijn hand om de pitjes die hij vast had te eten. Om hem heen stonden allemaal kleine kindjes. Hij gaf ze pitjes zodat de vogeltjes ook uit hun hand kwamen eten. Omdat ik me eigenlijk veel te volwassen voelde durfde ik niet te vragen of ik misschien ook wat pitjes mocht. Dus besloot ik maar net zo lang te blijven staan en ‘awh, so cute’ te blijven zeggen totdat de man zelf doorhad dat ik ook pitjes wilde. Het was echt het allerliefste ooit: de kleine koolmeesjes vlogen vanuit de boom op mijn hand en de pauw bleef om me heen dartelen totdat ik hem ook wat gaf. Alsof dat nog niet cool genoeg was at uiteindelijk een eekhoorn nog een walnoot uit mijn hand. Hallooooo? Topdag. ?

Koolmeesje eet uit mijn hand
Natuurpark Årstaskogen

Op de eerste dag had ik op Gamla Stan een Italiaan gespot waar ze van die typisch roodwit-geblokte tafelkleedjes hadden. Op de een of andere manier heb ik daar een zwak voor dus ik was dolgelukkig toen ik de goedkeuring kreeg daar een reservering te maken. Het restaurant heet Paganini en ik zou er zeker een bezoek aan geven als ik jou was, want – hoe verrassend – het eten was hier ook zeker lekker! En het restaurant had een gezellige setting 🙂

Ik vond Stockholm een prachtige stad, zeker met de mooie herfstkleuren. De stad deed me denken aan Schotland door de Harry Potter-uitstraling van Gamla Stan. Vervolgens aan Berlijn door de gebouwen van de stad. Later weer aan New York door hoe de stad is opgebouwd en de kleine parkjes hier en daar. Het heeft van alles een beetje. De stad is rustig en rustgevend, vond ik. Alles is er prima geregeld en het loopt allemaal soepel. De metro is makkelijk, het verkeer is niet hectisch, de mensen zijn vriendelijk. Het is een stad waar je je makkelijk in kunt begeven. Ik zou er absoluut graag een keer naar terugkeren om de stad nog beter te leren kennen. Maar ik ben ook onwijs nieuwsgierig geworden naar de rest van Zweden. Als ik de natuur hier al zo mooi vond, hoe mooi moet de rest van het land dan wel niet zijn? Dit was mijn eerste keer in Scandinavië, maar hopelijk niet de laatste.

Tips op een rij
  • Koop een OV-kaart. We kochten een 72-uurs kaart waarmee we zowel met de metro, bus, ferry, tram en trein konden reizen.
  • Gamla Stan in zijn geheel. Alleen al leuk om rond te lopen.
  • Restaurant Sally’s op Gamla Stan. Lekker bord pasta en gezellig restaurant.
  • Restaurant Paganini op Gamla Stan. Ook lekker bord pasta en heel leuk restaurant.
  • ABBA Museum, beetje swingen is altijd leuk.
  • Skansen. Extra tip: zoek voor de man met de pitjes.
  • Verkies af en toe de bus of ferry boven de metro, zo zie je op een leuke en praktische manier wat van de stad.
  • Ook al heb ik geen vergelijkingsmateriaal: ga in de herfst want het is PRACHTIG. ???

6 Comments

Geef een reactie