Persoonlijk

Update: vijf weken na operatie

Hello, hello, hello! Daar ben ik weer. Het is inmiddels ruim vijf weken geleden dat ik op de operatietafel lag. Hoe zijn de afgelopen weken verlopen? Merk ik al verschil? Wat zeggen de artsen? Hoe gaat het nu? Kortom: hoogtijd voor een update!

Mijn laatste blog is van anderhalve week na mijn operatie. Ik kon toen nog niet heel veel. Lang rechtop zitten was niet prettig en een ‘rondje lopen’ was 400 meter maximaal. Verder had ik ook nog wel wat pijn met bewegen en was ik snel vermoeid. Inmiddels gaat het stukken beter. Ik verbaas me echt hoe veerkrachtig mijn lichaam is. Als je mij wijf weken terug had verteld wat ik nu allemaal alweer kan, had ik het nooit durven geloven.

Conditie opbouwen

Eén van de dingen waar ik het meest mee worstelde, was mijn conditie. Hoewel ik voor mijn operatie al een tijd niet meer had hardgelopen, heb ik wel een bepaalde basisconditie opgebouwd die over het algemeen best goed is. Na mijn operatie heeft die een flinke klap gehad. Alle energie ging naar het herstel van mijn lijf, zowel van binnen als van buiten. Om toch zoveel mogelijk aan mijn conditie te werken, probeerde ik wel van de bank af te komen. Bewegen is supergoed voor je herstel en ook een goede manier om de darmen weer op gang te laten komen. Als ik me goed genoeg voelde, probeerde ik een rondje te wandelen. Ook al was het alleen maar even een blokje om.

Inmiddels heb ik hier gigantische stappen in gemaakt. Vorige week ben ik voorzichtig weer begonnen met hardlopen. Ik had geen idee of het zou lukken, maar ik besloot het gewoon te proberen. And guess what? Het is me gelukt vorige week drie keer hard te lopen! Natuurlijk nog niet meteen vijf kilometer, want rustig opbouwen is ontzettend belangrijk. Maar het voelde zo goed om weer te sporten!

Pijn en littekens

Vijf weken na dato ben ik ook pijnvrij. In het begin deden bepaalde bewegingen nog zeer en kon ik moeilijk van houding wisselen. Dat was voornamelijk ’s nachts vervelend. Inmiddels is dit geen probleem meer en kan ik vrijuit bewegen. Ik merk wel dat ik nog voorzichtig ben.

De wondjes helen ook goed. Eén van de twee kleine wondjes is bijna niet meer te zien. De ander is een beetje gaan irriteren omdat een hechting een klein stukje naar buiten stak en ik die eruit heb getrokken. Hopelijk trekt dat nog bij. Het grootste litteken bij mijn navel ziet er ook steeds beter uit. Ik smeer elke dat met littekencrème van Biodermal en heb echt het idee dat dat wat doet. Aanrader dus!

Controle

Op 1 november moest ik voor controle terug naar de chirurg. Hij was ontzettend tevreden over de operatie. Als jullie mijn blog volgen, weten jullie dat hij in eerste instantie best terughoudend was. Hij vond dat zolang ik geen klachten had, ik eigenlijk van de operatietafel weg zou moeten blijven. En ook stak hij niet onder stoelen of banken dat de darmen niet gemaakt zijn om geopereerd te worden. Ik waardeerde zijn eerlijkheid, maar vond het daardoor wel extra spannend om toch voor een operatie te kiezen.

Achteraf te horen krijgen dat het dus wel degelijk de juiste keus is geweest, deed mij goed. De chirurg zelf zei dat dit met medicatie nooit meer goed had gekomen en ik sowieso binnen drie jaar onder het mes had gemoeten. En wie weet wat voor complicaties het met zich mee had gebracht als ik nog drie jaar had gewacht…

Back to business!

Over het algemeen gaat het dus goed! Ik merk wel dat ik nog herstellende ben, vooral in energie en concentratie. Maar dat zal hopelijk ook snel veranderen. Ik voel me goed, ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt en ben heel benieuwd hoe het gaat uitpakken op de lange termijn. Op dit moment kan ik nog niet zo goed inschatten of ik ook echt daadwerkelijk meer energie heb dan voorheen, maar wie weet komt dat nog!

De grootste bevrijding van dit alles is misschien wel dat ik niet meer aan het infuus hoef. Ik slik slechts één tabletje Thiosix per dag waar ik geen bijwerkingen van heb. Het is een onderhoudsmedicatie wat het dus een beetje rustig houdt daar vanbinnen. Ik hoef niet meer om de acht weken voor een paar uur naar het ziekenhuis en dat is echt een feest.

Over een maand of vier heb ik mijn periodieke controles weer. Ik ben enorm benieuwd wat die gaan laten zien. Tot die tijd ga ik dit nieuwe lijf leren kennen en aan de slag met mijn conditie.

Mocht je vragen hebben over de operatie of het herstel, stel ze gerust! Dat kan hier, of via mijn Instagrampagina.

Liefs!

One Comment

Geef een reactie