Algemeen

Vaccinatie met medische indicatie #1

Maanden lang liep ik te klagen. Het vaccinatieproces ging me echt veel te langzaam. En volgens mij was ik niet de enige die er zo over dacht. Eind vorige maand werd bekend dat het RIVM de groep die in aanmerking komt voor de griepprik, dus mensen met een kwetsbare gezondheid, vanaf mei opgeroepen zouden worden. In deze blog neem ik je mee in mijn vaccinatieavontuur!

Hoewel ik mezelf niet per se als extra kwetsbaar zie, ben ik dat op papier wel. En daarnaast wil ik gewoon graag zo snel mogelijk de vaccinatie, omdat het allemaal al veel te lang duurt. Toen het nieuws dus kwam dat vanaf 6 mei de uitnodiging ieder moment op de mat zou kunnen vallen, was dat best een opluchting. Gaf toch een beetje het gevoel alsof het einde dan toch echt in zicht is.

Afspraak zonder uitnodiging

Ik werd er op gewezen dat je ook zonder uitnodiging al een afspraak kon maken. Dat heb ik natuurlijk meteen gedaan, want zo ben ik. Maar al snel sloeg de stress toe: op de website Ć©n in de afspraakbevestiging stond dat je je uitnodigingsbrief mee moest nemen. En die had ik dus nog niet. Ik had mezelf voorgenomen hoe dan ook naar de afspraak te gaan. Als ik de brief dan tegen die tijd nog niet had ontvangen, ging ik gewoon op goed geluk in de hoop dat ze me zouden toelaten. Ik werd al zenuwachtig bij het idee.

Mijn afspraak stond gepland voor woensdag 12 mei. Mijn uitnodiging viel geen minuut eerder dan dinsdag 11 mei om 17.45u op de mat. Living on the edge. šŸ˜… Ik was ENORM opgelucht en heel blij. Er viel echt een gigantische last van m’n schouders. Ik hoefde niet meer te doen alsof ik de brief was vergeten en belangrijker nog, ik kreeg gewoon gegarandeerd m’n vaccinatie!

De vaccinatie

Woensdagochtend stapte ik in de auto om naar de vaccinatielocatie in Waalwijk te rijden. Ik had er voor kunnen kiezen om in Den Bosch gevaccineerd te worden, maar ik kon eerder terecht in Waalwijk. Het voelde als een uitje en ik had er stiekem zelfs een beetje zin in. Bij de vaccinatielocatie verliep alles prima. Er waren verkeersregelaars om je naar je parkeerplek te wijzen (druk!) en rij naar de ingang ging best snel. In die rij voelde ik me enorm misplaatst. Ik voelde de ogen van oudere mensen branden. Ze vroegen nog net niet wat ik in die rij deed. Waarschijnlijk omdat ze zelf ook wel de conclusie hadden getrokken dat ik dan dus ziek moest zijn. Ik probeerde er zo weinig mogelijk aandacht aan te besteden.

Eenmaal binnen moest ik eerst mijn formulieren laten zien. Toen ik de uitnodiging op tafel legde zei de jongen die mij hielp: “Oh, wat fijn dat je deze bij je hebt! Veel mensen vergeten ‘m en dan moet ik ze naar huis sturen.” Ik had dus wel degelijk rechtsomkeer kunnen maken. Maar ik mocht door! Mijn formulieren werden nog een keer gecontroleerd voordat ik ook daadwerkelijk naar een hokje mocht waar ik de vaccinatie zou krijgen. Ik mocht binnen geen foto’s of filmopnamen maken, maar ik wilde dit moment toch graag vastleggen en diegene die mij prikte had daar gelukkig geen problemen mee. Het duurde welgeteld 15 seconden en ik voelde helemaal niets van de prik. Na afloop moest ik een kwartiertje wachten voordat ik weer naar huis mocht.

Bijwerkingen

Ik kreeg Pfizer. Ze zeggen dat je zo’n acht uur na de vaccinatie de bijwerkingen kunt gaan voelen. Om me heen hoorde ik verschillende verhalen van gevaccineerden die bijwerkingen hadden ervaren. Ik was er niet bang voor en heb ook geen moment getwijfeld of ik een vaccinatie wilde. Gedurende de dag voelde ik me prima. Het voelde slechts een beetje alsof ik tegen een verkoudheid aan hikte en ’s avonds voelde ik me moe. Uit voorzorg nam ik twee paracetamol voor het slapen gaan, om eventuele hoofdpijn voor te zijn. Ik heb als een roos geslapen en werd wakker zonder pijn in m’n arm of hoofd. Ik had ook geen koorts en voelde me prima. Die volgende avond was ik nog steeds een beetje moe, maar verder heb ik nergens last van gehad.

Helaas is dit niet voor iedereen zo. Wanneer je ziek wordt na je eerste prik, is het waarschijnlijk dat je het virus al hebt gehad. Je lichaam herkent het dan en gaat dus keihard knokken, waardoor je ziek wordt. Ik verwacht na mijn tweede prik wel in de lappenmand te liggen. Die afspraak staat gepland om 16 juni. Ik zal jullie via Instagram op de hoogte houden en zal na afloop er een blogje over schrijven.

Heb je vragen over de vaccinatie of het coronavirus? Kijk dan voor de actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.

One Comment

Geef een reactie