Persoonlijk

Waarom vegetarisch eten mij helpt


Ik had verwacht dat ik mijn eetpatroon drastisch zou moeten veranderen. In die zin dat mijn darmen op heel veel voeding negatief zouden reageren. Gelukkig is dat niet het geval. Uiteraard moet ik niet iedere dag heel vet of kruidig eten, maar dat is tenslotte voor niemand gunstig. Er zijn eigenlijk maar twee dingen die ik pertinent niet kan eten: pindasaus en zalm. Daar word ik echt goed ziek van, maar verder kan ik veel hebben.

Sinds begin dit jaar heb ik besloten vegetarisch te gaan eten. Waarom? Om verschillende redenen. Eén: het is beter voor het milieu. Jaja, blabla, verbeter de wereld begin bij jezelf. Maar als iedereen het zou doen, leven we allemaal een stukje langer. Twee: als ik een kip, geit, schaap, varken of koe zie wil ik ‘m liever knuffelen dan opeten dus wie hou ik voor de gek? En drie: geen vlees meer eten zorgt ervoor dat ik nog meer groenten moet eten. Meer groenten is meer vezels, meer vezels is betere stoelgang. Hartstikke goed argument toch?

Ik dacht dat ik het best moeilijk zou vinden om geen vlees meer te eten, maar niets blijkt minder waar. In het begin moest ik nog wel een beetje nadenken. Zo heb ik per ongeluk één keertje een stukje ham gegeten op een verjaardag omdat ham en MonChou ongeveer het lekkerste is dat er bestaat. Ik stond er toen gewoonweg even niet bij stil en kwam er ongeveer twee uur later pas achter. Maar goed, sinds dat debacle heb ik geen vlees meer gegeten en het bevalt me meer dan prima. Ik ben bewuster met eten bezig en het voelt persoonlijk goed om geen vlees meer te eten. Bovendien zijn er ontzettend veel goede vleesvervangers op de markt. En die kunnen ook gewoon op de bbq. Winning. 

Nu ik dus zoveel mogelijk groente probeer te eten, merk ik ook verschil in m’n buik. Het is over het algemeen rustiger en ik heb geen last een opgeblazen gevoel. Ik heb minder last van krampen en over het algemeen voelt m’n buik gewoon een stuk beter aan. Een lastig dingetje is wel dat vlees een hoog vitamine B12 gehalte heeft. Deze vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Je vindt het vooral in vlees en die mis ik nu dus, waardoor je energie kan dalen. Niet handig als al Crohn hebt. Een tekort aan vitamine B12 kan namelijk leiden tot bloedarmoede en dat willen we natuurlijk niet. Let daar dus op als je besluit geen vlees meer te eten.

Misschien dat het komt omdat ik me er nu bewust van ben, maar ik heb het idee dat steeds meer restaurants vaker vegetarische gerechten aanbieden. Hier in Tilburg heb je Burger Business en die maken echt de lekkerste vega burger die ik tot nu toe heb gegeten. Ook als je niet vega bent is die lekker. Het lijkt wel per land te verschillen. In Liverpool had ik overal ruime keuze, terwijl ik pas geleden in Spanje nergens een fatsoenlijk vegetarisch gerecht kon vinden. Cultuurtje misschien. Anyway, voor mij werkt het goed. Dat telt.

One Comment

Geef een reactie