Algemeen

“Maar wat is dat nou precies, Crohn?”

Ik heb veel leuke reacties mogen ontvangen sinds ik mijn blog ben begonnen. Tussen de positieve reacties door vragen sommige mensen zich af wat de ziekte nou precies inhoudt. De naam klinkt vaak wel bekend, maar wát het nou precies is lijkt bij velen nog onbekend. Vandaar dat ik het tijd vond voor een artikel waarin ik dat eens haarfijn (of een poging tot) uitleg.

Crohn
De Ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking. Samen met de andere darmziekte Colitis ulcerosa wordt Crohn ook wel Inflammatory Bowel Disease (IBD) genoemd. Het is een zogeheten auto-immuunziekte. Over het algemeen beschermt je immuunsysteem je tegen bacteriën en virussen. Bij een auto-immuunziekte is je immuunsysteem een beetje dom. Het ziet lichaamseigen weefsel namelijk aan voor indringers, waardoor je lichaam antistoffen aanmaakt en gezonde cellen gaat aanvallen. Door deze reactie ontstaat er een ontsteking. Crohn kan voorkomen van mond tot kont, maar bij de meeste patiënten zit de ontsteking aan het eind van de dunne darm en het begin van de dikke darm.

Symptomen 
De meest voorkomende symptomen van Crohn zijn: buikpijn, verminderde eetlust, gewichtsverlies, diarree, algehele malaise, vermoeidheid (!!!). Sommige van deze klachten kunnen weggaan wanneer je medicijnen goed werken. Zo heb ik bijvoorbeeld niet meer dagelijks buikpijn, is mijn eetlust normaal en heb ik geen diarree. Vermoeidheid is echter iets dat onvermijdelijk blijkt te zijn bij Crohn. Naast deze symptomen kan bloedarmoede ook voorkomen. Ook is het normaal om pijn in de gewrichten te hebben. Zo heb ik bijvoorbeeld soms last van mijn knieën en polsen.

Oorzaken
Helaas is de oorzaak van Crohn nog niet helemaal bekend. Er spelen een aantal verschillende factoren mee waardoor je kans hebt om de ziekte te krijgen. Een van die factoren is dus het afweersysteem, zoals ik hierboven schreef. Ook kan de ziekte erfelijk zijn en, zoals met veel ziekten, vergroot roken de kans op Crohn én heeft het een negatief effect op het verloop ervan. Nu zul je denken: en voeding dan? Om te weten te komen wat voor invloed voeding kan hebben op het ontstaan van Crohn is er meer onderzoek nodig.

Roken
Dat roken is wel echt een dingetje. Er is natuurlijk veel onderzoek gedaan over de invloed van roken op zowel Crohn als Colitis Ulcerosa en wat blijkt? Het effect van roken verschilt per ziekte.
Roken kan bij Crohn een van de oorzaken zijn. Daarnaast hebben rokers met Crohn meer kans op opvlammingen. Een opvlamming betekent dat de heftige klachten na een (redelijk) stabiele periode weer terug kunnen komen. Ook komen rokende Crohn-patiënten vaker in het ziekenhuis terecht, ondergaan ze meer operaties en herstellen hier ook langzamer van. Rokers met Crohn krijgen ook vaak zwaardere medicijnen, omdat medicijnen door het roken slechter worden opgenomen.

Bij Colitis (ik leg straks het verschil uit) werkt het anders. Roken lijkt hier namelijk een beschermend effect te hebben. HUH? Sterker nog: wanneer Colitis-patiënten stoppen met roken, is de kans groter dat de ziekte hevig wordt. Uiteraard wordt er wel geadviseerd te stoppen met roken omdat de nadelen van niet opwegen tegen de voordelen ervan.

Crohn vs. Colitis ulcerose
Beide ziektes zijn vervelend en ronduit irritant, dat hebben ze gemeen. Verder zitten er best wel wat verschillen:

  • Bij Crohn vind je ontstekingen in het hele maagdarmkanaal. Bij Colitis ulcerosa ontstaan ontstekingen alleen in de dikke darm en de endeldarm.
  • Bij Crohn kan de dunne darm zijn aangetast. Als dat zo is wordt voedsel minder goed opgenomen waardoor er een tekort aan vitaminen en mineralen kan ontstaan. Bij kinderen kan dit voor een groeiachterstand zorgen.
  • Bij  Crohn komt er vaker littekenweefsel voor en daardoor vernauwingen in de darm. Bij colitis ulcerosa gebeurt dit vrijwel nooit.
  • Fistels komen alleen voor bij de ziekte van Crohn.
  • Bij Crohn zijn er op verschillende locaties zweren. Bij Colitis ulcerosa is vaak alleen de endeldarm aangetast.
  • Bij Crohn kunnen de ontstekingen diep zitten. Bij Colitis ulcerosa zitten de ontstekingen oppervlakkiger en tasten ze alleen het slijmvlies aan.
  • Bij Colitis is een aaneengesloten stuk darm ontstoken.

Er zijn ontzettend veel verschillende behandel methoden. Iedereen die ik tot nu toe heb gesproken heeft weer andere medicijnen. Met Crohn is goed te leven, mits het onder controle is. Ik ben heel erg blij dat mijn medicatie goed zijn werk doet, want de buikpijn die je moet doorstaan in de begin fase gun je je ergste vijand nog niet toe. Ik hoop dat ik op deze manier een duidelijker beeld heb geschetst van wat de ziekte nou precies inhoudt. Mocht je nog vragen hebben over mijn persoonlijke situatie of heb je andere vragen? Je kan altijd mailen naar info@crohngetuige.com

Ik mag dan wel Crohn hebben, maar ook ik kan soms wel een beetje hulp gebruiken met het overbrengen van de juiste informatie. Vandaar dat ik een paar bronnen heb geraadpleegd: www.crohn-colitis.nl, www.crohn.nl, www.mlds.nl, www.darmklachten.nl.

 

Een gedachte over ““Maar wat is dat nou precies, Crohn?”

  1. Bedankt voor deze informatie. Ik heb zelf ook sinds februari last van Ziekte van Crohn. Ik heb verschillende artsen en specialisten bezocht maar tot nu toe had ik nog geen goede oplossing. Totdat ik door een kennis geadviseerd werd om PeaPlex te proberen. Sinds dien nemen de klachten af en gaat het een stuk beter. Ik heb mijn product besteld via RS4supplements.

Geef een reactie