Nederland,  Reizen,  Veluwe

Weekendje weg in eigen land: de Veluwe

Is jouw vakantie geannuleerd vanwege corona? Of ga je liever nog niet op vakantie naar het buitenland? Dan is vakantie in eigen land natuurlijk een prima alternatief. Er zijn genoeg mooie plekjes te vinden binnen onze landsgrenzen, maar màn… Wat zijn de Veluwe prachtig.

De afgelopen twee weekenden was ik een weekendje weg in eigen land. Het eerste weekend bracht ik samen met Nikki door in Dieren, een klein dorpje aan de rand van nationaal park Veluwezoom. Met een auto vol spullen en boodschappen vertrokken we vrijdag vanuit Den Bosch richting Dieren, zo’n vijf kwartier rijden. Het huisje waar we verbleven lag aan de rand van het bos en boekten we via Booking.com.

Accommodatie

Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen en kregen we de sleutel van ons chaletje. Achter de tennisvelden – die ook bij de accommodatie hoorden en waar je gebruik van mocht maken – lagen vier houten chaletjes met ieder vier verblijven. Wij verbleven in de achterste chalet en ook nog eens in het achterste verblijf, waardoor we letterlijk het bos in keken. Voor ieder huisje stond een houten bankje waar je lekker buiten kon zitten. De chalets lagen aan een grasveldje waar ook nog twee picknicktafeltjes stonden.

De kamer zelfs was erg klein, maar dat maakte ons niet uit. Het was daardoor gezellig en knus, en omdat het lekker weer was konden we ook makkelijk tot laat buiten zitten. Er was een tweepersoonsbed, een los éénpersoonsbed, een badkamer met douche en wc, een klein koelkastje en een tafeltje met twee stoelen. Helemaal prima!

Wandeltocht

Vrijdagavond hebben we niet veel meer gedaan, behalve kaas gegeten en gekletst. Zaterdag zijn we gaan wandelen. Via de poort liepen we het terrein af en regelrecht het bos in. Ideaal dus. We hadden geen route uitgestippeld, maar zijn gewoon gaan lopen. Halverwege bedachten we ons dat het misschien wel slim had geweest als tenminste één van ons in de gaten had gehouden hoe we precies gelopen hadden… ?

In totaal hebben we een wandeling van bijna drie uur gemaakt. We kwamen door verschillende landschappen en tussendoor hebben we nog een tussenstop gemaakt voor een biertje. Een prachtig mooie wandelroute. We hebben geen herten of zwijnen gespot, maar wel de imposante Schotse Hooglanders.

Na de lange wandeling sloten we de dag af met een welverdiende pizza en als toetje, uiteraard, kaas. En port. Wat wil een mens nog meer?


Hoenderloo

Het tweede weekend was ik samen mijn vriend en een paar vrienden in Hoenderloo, boven Arnhem. Het ligt ongeveer op de Hoge Veluwe, vlakbij het Kröller-Müller Museum. We verbleven in een Airbnb op recreatiepark ’t Veluwse Hof. Toegegeven: ik moest even acclimatiseren toen ik binnenstapte. Het huisje had alles wat je nodig hebt, van wasdroger tot uitgebreid gasfornuis, maar het was er erg warm (op zich was het ook dertig graden buiten) en de slaapkamers ’s nachts erg klam (en op zich had het heel hard geregend zaterdag…). Maar goed, we hadden het enig en dat is natuurlijk heel belangrijk. Het huisje kun je hier vinden.

Vrijdagochtend begon ik de dag met een rondje hardlopen door de prachtige omliggende omgeving. Vanaf het park was ik meteen omgeven door een prachtig landschap. ’s Middags maakte ik samen met Roy nog een wandeling door het bos, en toen had ik mijn kilometers wel weer gemaakt. ’s Avonds sloten Sid en Chiem aan.

Witte fietsen

Op zaterdag brachten we een bezoekje aan nationaal park De Hoge Veluwe. Je moet daar entree voor betalen, maar dat is het wel waard als je het mij vraagt. Je kunt er natuurlijk prachtige wandeltochten maken. Heb je daar geen zin in? Dan kun je gebruik maken van de gratis witte fietsen. Die staan bij de ingang en op verschillende andere punten in het park. Dus mocht je halverwege de fiets zat zijn en verder willen lopen, kan dat. Wij hebben de hele dag gebruik gemaakt van de fietsen. Ze zijn comfortabel en makkelijk te verstellen naar jouw eigen hoogte. In verband met corona was er veel één richtingsverkeer, wat eigenlijk wel prettig was. Daardoor leek het waarschijnlijk een stukje rustiger dan dat het daadwerkelijk was.

Onze eerste stop was het Jachthuis Sint Hubertus. Het gebouw werd in 1914 ontworpen door architect Berlage voor Helene en Anton Kröller-Müller. Dit bescheiden optrekje heeft een gigantische vijver waar je omheen kunt lopen. Van bovenaf heeft het gebouw de vorm van een hertengewei, ook leuk!

Vanaf hier zijn we verder gefietst. Via het Kröller-Müller Museum kwamen we bij Parkrestaurant uit waar we heerlijk hebben geluncht (oesterzwamkroketten hallo ? ) en een biertje hebben gedronken. Na het eten fietsten we via een mooie route door variërend landschap terug naar de ingang. Toch ruim tien kilometer op de teller! Op het moment dat we de deuren van de auto dichttrokken, kwam het met bakken uit de hemel zetten. Net op tijd dus.

Openluchtmuseum Arnhem

Zondag was onze laatste dag. Voordat we naar huis reden brachten we nog een bezoekje aan het Openluchtmuseum in Arnhem. Als je hier nog nooit geweest bent, is dit zeker een aanrader. In dit cultuurhistorisch museum kun je allerlei verschillende Nederlandse gebouwen bewonderen, van Groningse boerderijen tot Tilburgse arbeiderswoningen. Het geeft een beeld van Nederland door de eeuwen heen. Het was heerlijk weer, dus geen straf om lekker buiten te lopen. Is de hond mee op vakantie? Geen zorgen, die kan hier heerlijk mee naar binnen. De dag, en daarmee het weekend, sloten we af met heerlijke pannenkoeken bij pannenkoekenhuis Den Strooper in Schaarsbergen, vlakbij het museum. En daar kon een biertje niet bij ontbreken.

Vakantie in eigen land kan dus top zijn. Het voordeel, vind ik, is dat je je eigen boodschappen kunt meenemen. Daar wordt het niet alleen goedkoper van, ook makkelijker. Velen van jullie zullen hoogstwaarschijnlijk al wel eens naar de Veluwe zijn geweest. Ik was er tot voor kort nog nooit geweest, dus er is een wereld voor mij open gegaan.

Mocht je binnenkort graag een paar nachtjes weg willen heb ik nog een leuke kortingscode voor je. Als je via Airbnb boekt krijg je doormiddel van deze link 34 euro korting op je eerste reis. Ikzelf spaar dan ook nog eens voor een eventueel volgend reisje!

Geef een reactie